PSD-ul, absolvit de închisoare: Cum au scăpat Șova, Niță și Obreja printr-o formalitate
În timp ce băncile și firmele energetice din România nu mai știu pe unde ”să scoată cămasă”, câțiva membri PSD au fost absolviți de niște condamnări grave.
Dacă te uiți la foștii miniștri PSD care înfundă pușcăriile, este aproape imposibil să ocolești penalii puși de Dragnea și ai lui în funcții de conducere. Numărul condamnaților definitiv care executau deja pedeapsa nu era mic, dar tocmai s-a redus cu trei personalități de renume ale politicii autohtone. Dan Șova, Constantin Niță și Rudel Obreja au fost eliberați din închisoare.
Întregul set de formalități a plecat de la același motiv pentru care ar putea scăpa la un moment dat Dragnea. Cei trei menționați mai sus au fost puși în libertate de Curtea Supremă a Românăiei, după ce le-a admis acestora, în principiu, contestațiile în anulare. Documentele au fost redactate după ce Curtea Constituțională a decis că au fost constituite într-un mol ilegal completurile de cinci judecători. Suspendarea executării pedepselor a fost dispusă până la soluționarea definitivă a contestației care are ca termen data de 21 ianuarie.
Ca o notă de subsol, ar fi amuzant ca, între timp, cel puțin unul dintre cei trei miniștri PSD condamnați să încerce să părăsească România într-o manieră clandestină. „Sincer, nu mă așteptam la această decizie. Am fost condamnat cu o decizie de 3-2, iar judecătorul care a înclinat balanța a fost tocmai cel care nu avea ce să caute în complet. Închisoarea a fost o experiență umilitoare”. A declarat Șova ca un adevărat expert în jurisprundență, după ce a ieșit pe ușa închisorii.
În iunie 2016, Instanţa supremă il condamnase definitiv pe fostul senator Dan Şova la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul CET Govora, în care a fost acuzat de trafic de influenţă.
Constantin Niță, fost ministru al Energiei, a fost condamnat, pe 28 iunie 2018, de instanţa supremă la 4 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.
Pe 5 iunie 2018, Rudel Obreja a fost condamnat în dosarul Gala Bute, la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu și Elena Udrea. Udrea a depus și ea contestație în anulare după decizia CCR în cazul completelor de 5.
Contestațiile în anulare au fost depuse după decizia Curții Constituționale din 7 noiembrie, în soluționarea, la sesizarea premierului, a conflictului juridic dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție. În sesizarea depusă la CCR, se invoca refuzul Curții Supreme de a trage la sorți judecătorii din completurile de 5, după modificarea legii în acest an. Curtea a decis însă că, din 2015, această lege a fost încălcată, conform Hotnews.