Protestul Magistraților ne arată situația justiției din România

Protestul Magistraților ne arată situația justiției din România

Aproximativ 200 de magistrați din toată țara au protestat duminică, 16 septembrie, pe scările Curții de Apel București. Manifestarea a fost împotriva modificărilor Codului Penal și a altor legi ale justiției.

Într-o mișcare neobișnuită a magistraților, peste 200 de angajați în sistemul justiției din întreaga țară s-au deplasat duminică la București pentru un protest pe treptele Curții de Apel București. Gestul magistraților a fost susținut atât de populație, cât și de procurorul general, Augustin Lazăr. ”Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare.”, a afirmat Lazăr, duminică.

Protestul magistraților de la București a fost unul tacit, cu doar câteva scandări precum ”rezistați, nu cedați”, ”Justiție, nu corupție” și ”cinste lor, cinste magistraților”. Pe pancartele vizibile la evenimente se putea observa mesaje precum ”Respectarea avizului Comisiei de la Veneția” sau ”CSM nu are rol decorativ”.

„Justiția este o putere independentă și așa trebuie să rămână. Din păcate, în ultimul an, s-au promovat proiecte de acte normative care încalcă standarde internaționale. Este vorba despre mai multe avize ale Comisiei de la Veneția cu privire la independența, imparțialitatea și integritatea justiției. Justiția română este considerată a fi sub asalt în momentul de față, politicienii ar trebui să înceteze orice atac referitor la statul paralel și orice persoane care are semnale despre abuzuri comise de magistrați, nu are decât să sesizeze Inspecția Judiciară sau Parchetul General. Nu suntem mai paralel decât sunt ei. (…) S-a înființat o secție specială de anchetare penală a magistraților, ca și când noi suntem problema din România cu cele mai multe infracțiuni. Această secție trebuie să dispară”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, de la Cluj, potrivit Mediafax.

„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare. Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni. Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului”, este mesajul transmis de procurorul general, Augustin Lazăr, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Protestul a fost anunțat de sâmbătă pe Facebook de către judecătorul Cristi Dănileț prin intermediul unui mesaj simplu. „Duminică, de la ora 17:30, reprezentanți ai magistraților din toată țară vor protesta în fața Curții de Apel București”, a afirmat Dănileț.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI