Proteste la Melbourne din cauza vaccinării obligatorii covid-19. Câte persoane au fost arestate

Proteste la Melbourne din cauza vaccinării obligatorii covid-19. Câte persoane au fost arestate
Orașul Melbourne sub asediu

În această dimineață, Melbourne, capitala statului Victoria din Australia, a fost scena unor demonstrații în masă. Între 1.000 și 2.000 de protestatari au mărșăluit pe străzile orașului, paralizând circulația și închizând un pod arterial major. Protestele vin ca urmare a noilor restricții covid impuse în oraș. Protestatarii amenință cu manifestații zilnice până când acestea vor fi ridicate.

Orașul Melbourne sub asediu

Statul australian Victoria a închis șantierele din Melbourne în urma unui protest violent împotriva vaccinurilor obligatorii Covid-19. Protestul de luni a fost împotriva cerinței ca personalul să demonstreze că a primit o doză de vaccin pentru a avea acces la locul de muncă.

Oficialii au declarat că unele site-uri vor fi închise până la două săptămâni după ce s-au confruntat cu muncitorii din construcții și alți protestatari. Între 1.000 și 2.000 de protestatari s-au adunat marți la Melbourne pentru un alt protest anti-vaccinare. Luni, au fost desfășurați polițiștii împotriva protestelor și au folosit gloanțe de cauciuc și spray cu piper pentru a dispersa mulțimile.

Sucursala Victoria a Uniunii Minerale și Energetice Forestiere din Construcții din Australia (CFMEU) a fost vandalizată, cu sticle incendiare aruncate în fațada clădirii, în timpul ciocnirilor de luni. Protestele au venit în urma unui anunț că joi, 23 septembrie, lucrătorii din construcții vor trebui să demonstreze că au avut cel puțin o doză de vaccin pentru a continua să lucreze, relatează presa locală.

CFMEU a condamnat „în cei mai puternici termeni posibili” atacul asupra biroului său de la Melbourne, unde membrii s-au prezentat în sprijinul mandatului guvernamental, spunând că violențele au avut loc după ce protestul a fost „infiltrat” de grupurile de dreapta. Unii dintre membrii săi au fost răniți în timpul ciocnirilor, a declarat sindicatul într-un comunicat, adăugând că sticlele au fost aruncate asupra oficialilor.

„Sindicatul va continua să-și apere drepturile membrilor să lucreze în siguranță în toată Australia și nu vom fi intimidați să ne facem treaba.”, se menționează în comunicat, preluat de TheGuardian.

62 de protestatari au fost arestați și trei ofițeri de poliție au fost răniți la protestele din Melbourne

Poliția a declarat că 62 de protestatari au fost arestați și trei ofițeri de poliție au fost răniți împreună cu un jurnalist. Comisarul șef al poliției din Victoria, Shane Patton, a declarat că ofițerii au folosit bile de piper, runde de spumă, bastoane, bombe de fum și grenade stinger.

Imagini video de pe rețelele de socializare au arătat mașini de poliție care încercau să părăsească o zonă înainte ca mulțimea să atace vehiculele cu sticle și geamuri sparte. Protestele au început cu membrii puternicului Sindicat al Construcțiilor, Silviculturii, Maritimului, Minelor și Energiei (CFMEU), care se opuneau unui mandat guvernamental pentru vaccinări obligatorii pentru ca aceștia să continue să lucreze pe șantierele de construcții.

Sindicatul a declarat că este în favoarea vaccinării membrilor, dar se opune ca dozele să fie obligatorii

Cu toate acestea, mitingul inițial pare să fi fost deturnat de extremiștii de extremă dreaptă, incluzând grupuri neo-naziste și anti-vaccinare, care s-au organizat pe Telegram, Facebook și WhatsApp. Melbourne este în haos la această oră,  în timp ce poliția trage cu grenade fumigene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor anti-blocare.

Premierul, într-un comunicat emis în această seară, a spus că nu există „nicio scuză pentru comportamentul teribil pe care l-am văzut în orașul nostru în ultimele două zile. Faptele de violență și perturbare nu vor duce la un număr mai mic de infectări Covid – de fapt, ajută doar virusul să se răspândească”, a spus Andrews.

Industria construcțiilor din Victoria a fost închisă timp de două săptămâni din cauza ratei ridicate de transmisie a variantei Delta și a respectării slabe a ordinelor de sănătate de pe șantierele de construcții. Aproximativ 50% din șantierele de construcții inspectate nu au reușit să treacă testele de siguranță Covid, spun oficialii guvernamentali din Australia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI