Protecția Consumatorilor, avertisment pentru toți românii care țin post: ”Poate să conțină și 30 de E-uri!”
Abia a început postul Paștelui, fiind considerat și cel mai aspru și lung post din an. La creștinii ortodocși, postul Paștelui a debutat în data de 15 martie 2021, iar Paștele este sărbătorit la data de 2 Mai.
Protecția Consumatorilor, avertisment pentru toți românii care țin post
Din variantele alimentelor de post fac pate și pate-ul vegetal de post, dar și margarina. Deși cele două alimente pot să alcătuiască un sandich gustos, studiile arată că au multe E-uri. Astfel, într-un astfel de sandvich ”poate să conțină și 30 de E-uri”, anunță InfoCons, după cum urmează:
Pate de post – se regăsesc 15 aditivi alimentari
E407
22 (95.65%)
E621
21 (91.30%)
E301
16 (69.56%)
E150
14 (60.86%)
E330
13 (56.52%)
E481
11 (47.82%)
E452
11 (47.82%)
E415
11 (47.82%)
E472
10 (43.47%)
E451
10 (43.47%)
E120
10 (43.47%)
E635
8 (34.78%)
E508
5 (21.73%)
E412
5 (21.73%)
E316
4 (17.39%)
E466
3 (13.04%)
E516
3 (13.04%)
E472a
2 (8.69%)
În margarină, se pot identifica până la 6-8 e-uri
E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic;
E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
Și în pâine se pot găsi 7 aditivi alimentari
E160 – Beta-caroten
E170 – Carbonat de calciu
E200 – Acid sorbic
E223 – Metabisulfit de sodiu
E262 – Acetat de sodiu
E263 – Acetat de calciu
E270 – Acid lactic
E282 – Propionat de calciu
E300 – Acid ascorbic
E304i – Palmitat de ascorbil
E322 – Lecitină
E330 – Acid citric
E471 – Mono și digliceridele acizilor grași
E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași
E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași
E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu
Mihaela Bilic, despre alimentele de post
Despre mâncarea de post a vorbit și nutriționistul Mihaela Bilic, care a atras și un semnal de alarmă.
”Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.
Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal.
Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap.
Atenție mare! Aceste proteine vegetale, tocmai pentru că sunt vegetale, sunt de calitatea a doua. Nu au toți aminoacizii esențiali prezenți, așa cum sunt proteinele de origine animală, care sunt complete.
Ele trebuiesc combinate. Adică proteinele de origine vegetală din leguminoase, trebuie într-un mod firesc – chiar dacă ni se pare un pleonasm – combinate cu cereale.
Deci, noi când mâncam fasole bătută pe pâine era o chestiune corectă, când italienii fac paste sau orez cu mazăre, sau cu fasole boabe e corect… apoi pun leguminoase în rizoto. În Mexic, iată, se face fasolea boabe cu porumb, deci tot ce înseamnă asociere de leguminoase cu cereale, este extrem de corect nutritiv”, a spus Mihaela Bilic la Digi24.