Proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România. Toți românii se vor bucura
La nivel european se tot vorbește de independență energetică. Un beneficiu al independenței energetice este acela că sporește economia unei țări. Prin producerea independentă a energiei se adaugă locuri de muncă în economie. Un alt beneficiu este că statul respectiv nu trebuie să se bazeze pe alte țări pentru combustibil. Conform Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, există la această oră proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România, de finanțare pentru independeță energetică. Ministerul a făcut anunțul într-un comunicat, explicând și cine poate fi eligibil pentru aceste fonduri.
Independența energetică și viziunea europeană
În urmă cu exact șase zile, pe 3 noiembrie, Comisia Europeană lansa cea de-a treia cerere de propuneri de proiecte de anvergură în cadrul Fondului european pentru inovare.
Cu un buget dublat la 3 miliarde de euro această cerere de propuneri de proiecte de anvergură va stimula implementarea de soluții industriale pentru decarbonizarea Europei.
Banii provin din creștereaveniturilor provenite din licitarea cotelor din cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii. Noul proiect pune un accent special pe prioritățile Planului REPowerEU.
Apelul UE va oferi sprijin suplimentar pentru a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili rusești. Proiectele vor fi evaluate de evaluatori independenți în funcție de nivelul de inovare.
Un alt criteriu este cel al potențialului de a evita emisiile de gaze cu efect de seră. Al treilea criteri este cel de maturitate operațională, financiară și tehnică. Deși sumele sunt mari, criteriul de extindere și de eficiența costurilor este la fel de important, mai spun oficialii UE.
Conform comunicatului, apelul este deschis pentru proiecte situate în statele membre ale UE, Islanda și Norvegia până la 16 martie 2023. Proiectele care nu sunt suficient de mature pentru a beneficia de o subvenție pot beneficia de asistență pentru dezvoltarea proiectelor din partea Băncii Europene de Investiții, se mai arată în informarea.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene și proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România
Genul aceste de proiecte au fost finanțate de UE încă din anul 2016 și 2017, când problemele de schimbare climatică au devenit un desiderat important. Independența energetică, așa cum spuneam, elimină dependența de combustibilii fosili, deci mai puțină poluare. Zilele acestea are loc în Egipt o nouă conferință pe această temă, era de așteptat că se vor suplimenta fondurile.
Vestea este, relativ, bună și pentru România. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vorbește zilele acestea de proiectul de 250 de milioane de euro care intră în România. Proiectul are ca scop exact această independeță energetică și renunțarea la combustibililor fosili și reducerea poluării:
„În cursul zilei de marți, 8 noiembrie, MIPE dă startul unui apel de proiecte în valoare de 250 de milioane de euro destinat autorităților publice locale, pentru investiții în echipamente și utilaje care să vizeze obținerea independenței energetice.
În total, autoritățile locale vor avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru sprijinirea investiţiilor în capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile, atât pentru consum propriu cât și pentru comercializare.”, se arată în comunicatul MIPE.
Deși, în esență, ar însemna falimentul unei piețe vechi de câte sute de ani, genul acesta de sisteme ar putea diminua catastrofa climatică anunță de șeful ONU.