În această toamnă vor începe lucrările la observatorul și planetariu din Odobești. Cele două obiective de interes urmează să fie finalizate la până la sfârșitul anului 2023. Orașul are doar 8.000 de locuitori, iar proiectul este finanțat de bani europeni.
Este vorba despre orașul Odobești. Este cunoscut pentru podgoriile sale, iar administrația locală a reușit să atragă aproximativ 10 milioane de euro, bani europeni, pentru două noi investiții. Proiectul urmărește dezvoltarea unui altfel de turism local. Este vorba despre construcția unui observator astronomic și construcția unui planetariu.
Observatorul astronomic va fi cel mai modern din România și ar urma să fie construit în următorii doi ani. Investiția este realizată în totalitate cu bani europeni, circa cinci milioane de euro. Contractul privește îmbunătățirea calității vieții populației orașului Odobești și vizează și alte obiective de investiții în oraș.
„Am finalizat partea de proiectare şi în momentul de faţă ne pregătim să scoatem lucrarea la licitaţie. Lucrăm la caietele de sarcini şi sper eu la finalul lunii mai să scoatem la licitaţie proiectul, pe toate cele trei loturi, din care principalele sunt execuţie şi dotare. Construcţia va fi realizată la ieşirea din oraşul Odobeşti spre Jariştea, într-o zonă unde nu avem poluare luminoasă, fiind una din cerinţele proiectantului”, ne spune primarul Daniel Nicolaş.
Cinci milioane de euro va costa și planetariul, iar termenul de finalizare este 2023. Viitorul planetariu din Odobești va fi construit pe fostul amplasament al Grădinii de Vară. Zona se află în centrul orașului și va fi al patrulea ca importanță din Europa.
Proiectul mai propune și construirea unei zone sportive și recreative. Vor fi create zone distincte în care toate categoriile de vârstă se pot relaxa. Spațiul va fi amenajat cu plantații de arbori, flori și arbuști. Se vor realiza alei carosabile, o parcare auto, zonă de camping, locuri de joacă pentru copii, plajă artificială și un teren de sport.
„O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecţie în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete şi alte obiecte cereşti, care apar şi se mişcă realist, într-o simulare complexă a mişcărilor aparente de pe cer. Scenele celeste pot fi create printr-o varietate largă de tehnologii, cum ar fi bile stelare cu precizie inginerească ce combină tehnologiile electro-mecanice, optice şi digitale (prin tehnologia LED), cu ajutorul proiectorului de diapozitive, cu sisteme de proiecţie video fulldome sau laser”, se arată în planul construcţiei.