Persoanele care au beneficiat de ajutor financiar din partea statului prin intermediul programului „Sprijin pentru România” vor fi triate. Nu toate vor putea intra în posesia sumelor de bani puse la bătaie de Guvernul de la București. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi tichete de masă în 2024.
Programul guvernamental „Sprijin pentru România” a ajutat mulți români aflați în situații precare din punct de vedere financiar să facă față provocărilor generate de criză. Ajutorul financiar în cauză se acordă prin tichete sociale pe suport electronic sau carduri în valoare de 250 de lei, la fiecare două luni.
Tichetele sociale pot fi utilizate doar de către beneficiarii ajutorului financiar, pentru achiziția de produse alimentare de la magazine și plata meselor calde. Trebuie precizat că sumele puse la bătaie de Guvern nu pot fi utilizate pentru operațiuni de retragere numerar sau preschimbare în numerar.
Beneficiarii care au intrat în posesia banilor oferiți prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” până în prezent s-ar putea să nu mai aibă parte de ei în anul 2024. Autoritățile au schimbat o serie de prevederi din legislația programului, astfel încât beneficiarii de bani vor fi triați.
Lista condițiilor pe care românii trebuie să le îndeplinească, în ceea ce privește veniturile financiare, pentru a intra în posesia tichetelor sociale prin programul „Sprijin pentru România” va fi extinsă. Astfel, românii care câștigă bani din câteva activități ar putea să piardă ajutorul financiar.
Pentru a putea intra în posesia ajutorului financiar oferit de stat prin programul „Sprijin pentru România”, venitul financiar lunar pe membru de familie nu trebuie să depășească suma de 675 de lei, în cazul familiilor cu 2 sau mai mulți copii și al familiilor monoparentale.
Dacă până acum se luau în calcul ca venituri financare salariile obținute de la locul de muncă și pensiile, acum lista veniturilor se extinde. În anul 2024, venituri vor fi considerate și câștigurile obținute din jocuri de noroc sau premii, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MFE).
Așadar, în prezent, veniturile pot fi următoarele: pensii, indemnizații sociale, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții, activități agricole și, notabil, premii și jocuri de noroc.
Citește și: Mai mulți bani pentru milioane de viitori pensionari din România. Ce se schimbă la calcule
– Pensionarii sistemului public de pensii și ai celor neintegrate, cu venituri sub pragurile stabilite pentru 2022 și 2023
– Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nu depășesc limitele stabilite
– Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere și familiile monoparentale, cu venituri per membru sub pragul specificat
– Persoanele fără adăpost și cele care beneficiază de ajutor social