A început Sfântul și Marele Post, după cum știu toți drept-credincioșii ortodocși. Este cel mai aspru post al bisericii și, dacă este ținut pe toată perioada și e însoțit de spovedanie, la sfârșit credinciosul se poate împărtăși cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele Mântuitorului.
La Patriarhie, în fiecare zi de luni până joi, la ora 16.00 la Pavercenița Mare va fi citit Canonul Sfântului Andrei Criteanul.
Programul pentru prima săptămână a Postului Mare la Patriarhie
Marţi
07:00 – Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obedniţa şi Vecernia
16:00 – Pavecerniţa Mare şi Canonul cel Mare (Partea a II-a)
Miercuri
07:00 – Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite
16:00 – Pavecerniţa Mare şi Canonul cel Mare (Partea a III-a)
Joi
07:00 – Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile, Obedniţa şi Vecernia
16:00 – Pavecerniţa Mare cu Canonul cel Mare (Partea a IV-a)
Vineri
07:00 – Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite
10:45 – Taina Sfântului Maslu
16:00 – Pavecerniţa Mare
17:20 – Paraclisul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
Sâmbătă
07:00 – Miezonoptica, Utrenia şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
10:45 – Parastas
16:00 – Ceasul IX, Vecernia şi Litia
18:00 – Acatistul Mântuitorului
Duminică
07:00 – Miezonoptica, Utrenia şi Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare
16:00 – Ceasul IX, Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului
Aceste obiceiuri nu se mai țin, dar, totuși, există zone în țară unde vasele în care se pregătește mâncarea de dulce sunt spălate și puse deoparte, până la masa de Paști. Luni, în prima zi a postului, femeile nu aveau voie să lucreze nimic în afară de spălatul ritualic al vaselor. În unele zone se mai țin petreceri de Lăsata Secului, la care se mânca și se bea după pofta inimii. Lunea, unul dintre membrii familiei ieșea afară cu fața de masă pe care erau firimiturile de seara trecută și scutura fața de masă, într-un gest simbolic, cu sens profilactic – să apere păsările din gopodărie.
Marțea, a doua zi a Postului Mare, mai numită și Marțea strâmbă sau Spolocania, femeile luau o furcă de tors și mergeau la crâșma satului pentru a se clăti cu țuică de mâncarea de dulce. Aici, ele beau rachiu fiert cu piper ca să le crească cânepa mare, după care aruncau paharul în tavan zicând: atâta să crească cânepa vara.
Nu mâncau nimic altceva, în această zi decât pâine nedospită și beau moare de varză acră.