Anul acesta, credincioșii sărbătoresc Paștele pe data de 16 aprilie. În Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, creștinii merg la biserică pentru a participa la denii și slujba de Învierea Domnului. Cele mai importante denii sunt cele din Joia și Vinerea Mare, însă mulți români sunt interesați să afle și programul complet al slujbelor de Paște 2023. Aflați toate detaliile în materialul următor!
În acest an, creștinii-ortodocși prăznuiesc Paștele pe 16 aprilie. Săptămâna Mare are o mare însemnătate pentru români. Toată săptămâna se țin slujbe în biserici, dar cele mai importante sunt Joia Mare, Vinerea Patimilor și Învierea Domnului.
Joia Mare ne aduce în prim-plan mai multe obiceiuri ortodoxe, unul dintre el fiind spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului. În această zi de mare sărbătoare se scoate Sfânta Cruce în centrul Bisericii. Atunci când preoții citesc din Sfintele Evanghelii, credincioșii stau în genunchi, cu capul plecat. În Joia Mare, slujbele încep dis de dimineață, la 07:00.
În Vinerea Mare se cântă Prohodul Domnului, slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos, și se ține post negru. De asemenea, oamenii merg la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului.
În Vinerea Mare, slujbele încep la ora 07:00, în timp ce Vecernia cu scoaterea Sfântului Epitaf are loc la 09:00, urmată de Taina Sfântului Maslu sau Tedeum, la ora 10:30. Denia Prohodului Domnului începe de la ora 17:00. Preoții, îmbrăcați în negru, dau startul cântării Prohodului Domnului, iar credincioșii ţin aprinsă o lumânare şi cântă strofele prohodului alături de duhovnici.
Apoi, sâmbătă dimineață, 15 aprilie, slujbele continuă cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care este unită cu Vecernia de la 09:00.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, românii merg la biserică și asistă la slujba Învierii Domnului, Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, care se desfășoară până aproape de miezul nopții 00:00.
Duminică, 16 Aprilie, este prima zi de Paște. În această zi, preoții țin Vecernia Învierii, începând cu ora 12:00.
Luni, 17 Aprilie, a doua zi de Paște, slujbele continuă în biserici. Începând cu ora 9:30 se ține Sfânta Liturghie. Și marți, 18 aprilie, preoții slujbesc Utrenia și Sfânta Liturghie.
Citește și: Ce nu este bine să faci în Vinerea Mare.
„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Care ai plâns pentru Lazăr și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale, vindecă patimile mele. Cu rănile Tale, tămăduiește rănile mele. Cu Sângele Tău, curățește sângele meu și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău cel de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amărăciunea cu care potrivnicul m-a adăpat.
Trupul Tău întins pe Cruce să întindă către Tine mintea mea, cea trasă jos de diavoli. Capul Tău, pe care l-ai aplecat pe Cruce, să înalțe capul meu cel pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de cei fără de lege pe Cruce, să mă tragă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfântă gura Ta. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și cu scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Amin!”
Citește și: Tradiții, obiceiuri și superstiții în Vinerea Mare. Ce este bine să faci pentru noroc și sănătate