Programul Prima Casă ar putea fi oprit! FMI vrea să intervină și în creșterea pensiilor
Programul Prima Casă și creșterea pensiilor ar putea să devină de domeniul trecutului, dacă vrem să avem în continuare o economie sustenabilă, avertizează FMI. Fondul Monetar Internațional a atras atenția Guvernului României că politicile sale fiscale, completate de „pomenile” electorale nu vor face decât să-i sărăcească și mai tare pe cei deja săraci.
Joi, 6 iunie, FMI a trimis în România o echipă cu misiunea de a analiza situația economiei țării noastre, după ce Guvernul format de alianța PSD-ALDE a făcut o serie de modificări fiscale.
Rezultatele analizei FMI nu sunt deloc încurajatoare și nici pe departe atât de „roz” pe cum vrea PSD să crezi:
„S-au adâncit dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi de cont curent s-au adâncit, şi presiunea inflaţionistă a crescut din nou. Dacă policitile nu îşi schimbă cursul, progresul pe calea convergenţei ar putea suferi un pas înapoi ce ar putea afecta veniturile persoanelor sărace şi a pensionarilor. Este nevoie de un mix de politici echilibrate.”
Ar trebui să spui adio programului Prima Casă și creșterii pensiilor
Astfel, Fondul Monetar Internațional recomandă scăderea fie scăderea cheltuielilor, fie creșterea veniturilor cu doar un punct procentual din PIB (produsul intern brut), adică vreo 10 miliarde de lei. În caz contrar, în loc să crească standardul de viață al românilor și să se apropie de cel al restului europenilor, mai degrabă va regresa, iar primii care vor simți impactul vor fi oamenii care sunt deja săraci.
Impresia că o duci azi mai bine din punct de vedere financiar e doar un miraj pentru că așa-zisa bunăstare în care ne lăfăim cu toții, provine din consumerism.
Asta înseamnă că FMI ar putea sugera oprirea programului Prima Casă și creșterea pensiilor care nu fac decât să împovăreze și mai mult generațiile tinere, pentru că acestea plătesc traiul vârstinicilor.
În acest context, noua lege a pensiilor ar aduce o cheltuială suplimentară de circa 4% din PIB. Nu trebuie să fii economist ca să-ți dai seama că e prea mult.
De asemenea, sunt criticate și proiectele de parteneriat public-privat, atât de lăudate de Dragnea și, implicit, de Dăncilă. FMI consideră că ar trebui găsite finanțări alternative, cum ar fi fondurile europene, la care oricum avem deja dreptul. Dar trebuie să muncești mai mult ca să le obții, aici e problema la noi.