Programul „Masa caldă” din şcoli ar putea dispărea. Schimbările aduse în Educaţie în 2023
Zilele trecute vorbeam de noul proiect anunțat în dezbatere publică de Ministerul Educației, privind anul școlar 2023-2024. Dar se vorbește intens în aceste zile de noua Lege a Educației, iar în cadrul noului act normativ din educația românească, liberalii vor cu orice preț să se mențină și programul „Masa caldă”, de care ar putea benficia, conform datelor, aproximativ 1 milion de copii în perioada anului școlar.
Noul proiect în educație pentru anul școlar 2023-2024
Pe 27 ianuarie, actualul ministru Ligia Deca anunța publicarea „Proiectului de ordin de ministru privind structura anului şcolar 2023 – 2024”, în consultație publică cu toți factorii implicați, sindicatele profesorilor, asociațiile de elevi și asociațiile de părinți a acestora, fiind regăsit pe site-ul ministerului.
Dar, negocierile din cadrul coaliției de guvernare pe aceste teme se pare că nu au ajuns la un numitor comun, vorbind aici de dezbaterile prvind noua Lege a Educației, liberalii ținând cu dinții de câteva aspecte neregăsite sau modificate în noul proiect propus de Sorin Cîmpeanu în primă fază, și acum de Ligia Deca.
Printre măsurile la care liberalii nu vor să renunțe este cel legat de bursele elevilor și dezvoltarea în continuare a sistemului de învățământ dual în instituțiile postliceale și universitare, conform unor surse din interiorul PNL.
Deși se negociază dur pe această temă, aceleai surse mai spun că bugetul alocat Ministerului Educației s-ar putea tripla acă aceste măsuri sunt acceptate, acest aspect fiind unul extrem de sensibil, în contextul ăn care Guvernul Ciucă a făcut deja bugetul, iar ministerul Ligiei Deca va avea un buget prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.
Liberalii nu renunță la programul „Masa caldă” din şcoli
Un alt punct de pe agenda de negocieri a liberalilor este programul „Masa caldă” din şcoli, iar sursele din PNL spun că, de fapt, se dorește modificarea acestuia sub un alt nume, „Masa Sănătoasă”, un program extins la care să poată accede cel puțin 1 milion de elevi.
Noul proiect al Legii Educației este o temă încă amplu dezbătută de cele două forțe politice de coaliție, iar punctele de negociere amintite anterior, fac din liberali piatra de moară care trage în jos și-așa controversata lege, inițiată spre discuții publice de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.
Legea este deja combătută aspru în medicul universitar românesc și cel academic, iar multe din punctele prevăzute în acest proiect sunt în continuare într-o situație incertă. Războiul politic se duce și în interiorul Ministerului, mai ales după comentariile secretarului de stat Florin Lixandru, ulterior acestuia fiindu-i schimbate atribuțiile de ministrul Ligia Deca, ca urmare a acestor comentarii din spațiul public.
Rămâne de urmărit care va fi deznodământul acestor negocieri, și dacă liberalii vor putea menține programul „Masa caldă” din şcoli, chiar și redenumit.