Programa BAC 2024. Ce autori și texte trebuie să studieze elevii la limba și literatura română
Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 vor avea loc între 1 și 5 iulie 2024 pentru prima sesiune și în perioada 19-22 august pentru sesiunea de toamnă. Programa BAC 2024 va rămâne aceeași ca dinainte pandemie. Cum trebuie să se pregătească elevii și ce autori vor avea de studiat la Bac 2024.
Limba și literatura română, principala materie la bac
Limba și literatura română ocupă un loc central în examenul de Bacalaureat, fiind reflectată în cele doua forme obligatorii de evaluare a performanțelor. Acestea sunt competențele lingvistice de comunicare orală în limba română și competentele generale și specifice formate pe durata invățământului secundar superior, liceal (proba scrisă).
Aceasta disciplină este comuna pentru toate filierele, profilurile si specializarile.
Elevii care susțin examenul de bacalaureat la Limba și Literatura Română trebuie să dovedească următoarele competențe corelate cu anumite conținuturi parcurse în ciclul inferior și superior de liceu:
Utilizarea corectă și adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare: Această competență se referă la folosirea adecvată a strategiilor și regulilor de exprimare orală în monolog și în dialog, adaptate situațiilor de comunicare diverse, inclusiv exprimarea reacțiilor și a opiniilor privind texte literare și nonliterare. Aici se înscriu și aspecte legate de limbajul standard, colocvial, popular, regional și argou.
Utilizarea adecvată a tehnicilor de redactare și a formelor exprimării scrise compatibile cu situația de comunicare: Presupune cunoașterea regulilor generale de redactare, precum și capacitatea de a redacta diverse tipuri de texte, de la relatări și descrieri până la argumentări sau corespondență oficială.
Identificarea particularităților și a funcțiilor stilistice ale limbii în receptarea diferitelor tipuri de mesaje/texte: Elevii învață să recunoască stilurile funcționale ale limbii și să înțeleagă expresivitatea în limbajul comun și poetic.
Receptarea adecvată a sensului/sensurilor unui mesaj transmis prin diferite tipuri de texte orale sau scrise: Capacitatea de a înțelege mesajele transmise prin texte literare și nonliterare, diferențiind între sensul denotativ și sensurile conotative, precum și evaluarea calităților stilistice ale textului.
Vezi și: Se schimbă structura anului școlar 2023 – 2024? Anunțul oficial făcut de Ministerul Educației
Utilizarea adecvată a achizițiilor lingvistice în producerea și în receptarea diverselor texte orale și scrise: Utilizarea adecvată a cunoștințelor lingvistice la nivelurile fonetic, ortografic, morfosintactic, lexico-semantic, stilistico-textual, și nonverbal și paraverbal în producerea și receptarea textelor.
Interpretarea textelor studiate sau la prima vedere prin prisma propriilor valori și a propriei experiențe de lectură: Această competență vizează capacitatea elevilor de a interpreta textele literare și nonliterare în funcție de propriile experiențe și valori.
Programa BAC 2024 – ce autori trebuie să studieze elevii
Examenul de Bacalaureat implică studierea a cel puțin unui text din opera autorilor canonici, precum:
- Mihai Eminescu
- Ion Creangă
- I.L. Caragiale
- Titu Maiorescu
- Ioan Slavici
- G. Bacovia
- Lucian Blaga
- Tudor Arghezi
- Ion Barbu
- Mihail Sadoveanu
- Liviu Rebreanu
- Camil Petrescu
- G. Călinescu
- E. Lovinescu
- Marin Preda
- Nichita Stănescu
- Marin Sorescu
Conform programelor școlare în vigoare, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puțin numărul minim de texte prevăzute în programa școlară, aparținând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei românești. Acest lucru le va permite să redacteze eseuri structurate, eseuri libere sau eseuri argumentative în cadrul probei scrise, în care vor aplica conceptele de istorie și teorie literară.
În plus, pentru proba scrisă, elevii pot fi evaluați și pe tematicile studiilor de caz și dezbaterilor din programele școlare, astfel încât să fie pregătiți să argumenteze opinii și judecăți de valoare pe marginea acestora.
Limbă și Comunicare
Conținuturile privind limba și comunicare se concentrează pe aplicarea normelor ortografice, ortoepice, de punctuație, morfosintactice și pe folosirea adecvată a unităților lexico-semantice. Acest lucru trebuie aplicat în diverse situații de comunicare și în exprimarea corectă, atât în scris, cât și în receptarea textelor studiate sau la prima vedere.
Vezi și: Când va avea loc BAC-ul în 2024. Calendarul examenelor pentru sesiunea de vară
Elevii trebuie să-și însușească aceste competențe și conținuturi, să studieze cu atenție textele autorilor canonici și să fie pregătiți să abordeze temele și subiectele care vor apărea în cadrul examenului.