Program prelungit la pașapoarte: când e cel mai bine să mergi să-ți schimbi actele

Program prelungit la pașapoarte: când e cel mai bine să mergi să-ți schimbi actele

Ministerul de Interne anunță că va prelungi programul pe timpul verii la toate serviciile care eliberează pașapoarte. E o perioadă în care mulți români se întorc acasă în concediu, iar numărul de solicitări este extrem de mare. Ghișeele vor avea program prelungit tocmai pentru a putea face față.

Serviciile de eliberare a pașapoartelor vor avea program prelungit, începând de luni, 24 iunie, pe toata perioada sezonului de vară, anunță Ministerul de Interne. Pentru a face față tuturor solicitărilor, programările se pot face, teoretic, și online, iar angajații vor sta peste programul obișnuit pentru a prelua toate cererile.

E o perioadă aglomerată. Numai de la începutul anului, MAI a transmis peste 400.000 de SMS-uri prin care românii erau informați că urmează să le expire pașaportul anul acesta.

După ce program vor funcționa serviciile de eliberare a pașapoartelor

MAI a anunțat că, pe perioada verii, programul zilnic de lucru cu publicul se va desfășura între orele 8:30 – 18:30. Programul va fi valabil la toate structurile teritoriale de pașapoarte, începând din 24 iunie.

”În anii trecuți, în perioada de vară se înregistra o creștere semnificativă a numărului de solicitări, dar în prezent au fost implementate măsuri în plan legislativ, dar și organizatoric, care au avut ca scop reducerea aglomerației la ghișee. Astfel, reamintim că a fost implementat un sistem de notificare prin SMS, înainte cu una până la trei luni față de expirarea termenului de valabilitate al pașaportului.  Măsura introducerii sistemului de notificare a avut drept scop evitarea situațiilor în care cetățenii își planifică, mai ales în perioada de vară, deplasări în străinătate și constată în ultimul moment că nu pot efectua călătoria respectivă din cauza faptului că le-a expirat pașaportul”
Comunicat MAI

O altă măsură pentru avitarea aglomerației se referă la prelungirea termenului de valabilitate în cazul pașaportului simplu electronic de la 5 ani la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.

”Pentru a încuraja cetățenii să opteze pentru varianta electronică a documentului de călătorie – cu o valabilitate de 10 ani, o altă modificare legislativă a vizat pașaportul simplu temporar.  Această modificare legislativă prevede că pașaportul simplu temporar, care are o valabilitate de 12 luni, poate fi eliberat mai repede, doar în situațiile prevăzute de lege, cum ar fi motive de sănătate, familiale sau profesionale, atunci când este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic sau atunci când cetățeanul respectiv se află în străinătate și nu mai posedă documente de călătorie valabile și trebuie să își continue călătoria în străinătate sau să își reglementeze șederea pe teritoriul unui stat”
Comunicat MAI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI