Prognoza meteo: cod galben, în 19 județe din România. Ce fenomene sunt vizate

Prognoza meteo: cod galben, în 19 județe din România. Ce fenomene sunt vizate
Prognoza meteo: cod galben, în 19 județe din România. Ce fenomene sunt vizate/ID90773_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

De marți seara, un număr de 19 județe intră sub atenționare de cod galben de intensificări ale vântului, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteo: cod galben, în 19 județe din România. Ce fenomene sunt vizate

Astfel că, potrivit specialiștilor în meteorologie, în intervalul 14 aprilie, ora 21:00 – 15 aprilie, ora 6:00, în județe din Dobrogea, sudul Moldovei şi în jumătatea estică a Munteniei vântul va sufla cu viteze în general de 55 – 75 km/h, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80 – 100 km/h și spulberând zăpada.

De asemenea, în regiunile vestice, nordice şi centrale se vor înregistra temperaturi minime predominant negative, așadar pe arii relativ extinse se vor semnala brumă şi local îngheţ la sol.

Judeţele care se află sub atenţionare de cod galben sunt: Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Buzău, Covasna, Prahova, Braşov, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

Zăpadă la peste 1500 de metri altitudine

ANM ( Administrația Națională de Meteorologie) menţionează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenţionările emise.

În intervalul 14 aprilie, ora 12:30 – 14 aprilie, ora 21:00, vor fi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei, în Oltenia, nordul și estul Munteniei și Dobrogea, cu viteze în general de 55…75 km/h. De asemenea, în estul și în sud-estul teritoriului, mai ales seara și la începutul nopții, vântul va lua aspect de vijelie. Vântul va avea intensificări și la munte, unde se vor semnala precipitații mixte, iar la altitudini mai mari de 1500 m vor predomina ninsorile și rafalele vor depăşi 70…90 km/h, spulberând zăpada. ANM spune că se va depune strat nou de zăpadă în nordul Carpaților Orientali și, mai ales pe creste, în restul masivelor montane.

Prognoza meteo specială pentru București

ANM a emis o prognoza specială și pentru municipiul București. Astfel că, valorile termice diurne se vor menține peste cele normale pentru mijlocul lunii aprilie, astfel încât temperatura maximă va fi de 21…22 de grade, în intervalul 14.04.2020 ora 12:30 – 15.04.2020 ora 06:00. Cerul va fi mai mult noros, iar spre seară și noaptea va ploua (în medie cantități de apă de 8 …11 l/mp). Vor fi mai ales averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va avea astfel intensificări, cu viteze în general de 45…50 km/h și temporar 55…60 km/h. Temperatura minimă, mai scăzută decât în noaptea precedentă, și va fi de 3…4 grade Celsius.

Urmăriți Playtech.ro și pe