Prognoza meteo ANM. Cod galben de caniculă. Ce zone din țară sunt vizate

de: Nechifor Ioana
10 08. 2019

Specialiștii de la Administrația Națioală de Meteorologie au emis o avertizare de cod galben de caniculă, care va intra în vigoare duminică – 11 august. Până pe 13 august, meterorologii anunță că vom avea parte de un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

Prognoza meteo în intervalul 11-13 august

Specialiștii ANM au emis un cod galben de caniculă, care va afecta aproape toată țara. Avertizarea intră în vigoare duminică – 11 august și se va încheia marți – 13 august.

Codul galben de caniculă se va resimți în Capitală, dar și în aproape toate județele din țară. În aceste zone, meteorologii avertizează că va fi un val de căldură persistent și un disconfort termic accentuat.

Așadar, conform avertizării ANM, valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august) în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Zonele în care se va resimți codul galben de caniculă

Trei zile de caniculă

În intervalul 11-13 august, temperaturile maxime vor înregistra valori cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei.

Astfel, valorile termice se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37…38 de grade, duminică (11 august) în sud-vestul țării, iar luni (12 august) și marți (13 august) în vest, nord-vest și local în sud.

Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale (temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade).

Specialiștii ANM menționează că și sâmbătă, (10 august), în sud și vest, disconfortul termic va fi ridicat și pe spații restrânse va fi caniculă.

Cer mai mult senin sâmbătă, exceptând orele amiezii şi ale serii, când cu o probabilitate mai mare la deal şi la munte, precum şi în nord, înnorări temporare, însă doar izolat, posibile ploi de scurtă durată, slab şi moderat vântul.

Maximele se vor încadra între 27 şi 36 de grade Celsius, izolat posibil, 37 de grade în extremitatea sudică şi vestică a Olteniei şi minimele între 12 grade în estul Transilvaniei şi 22-23 de grade în nordul litoralului şi izolat în Dealurile de Vest”, spune reprezentantul ANM, conform mediafax.ro.