Pentru ziua de 28 februarie 2020 ANM anunță vreme nu prea bună la nivelul întregii țări, cu rafel de vât ce vor atinge 70-80 km/h, pe alocuri și precipitații sub formă de ploaie.
UPDATE: Meteorologii au emis, vineri dimineața, o avertizare Cod galben de viscol, valabilă în zonele montane din 19 județe din țară până sâmbătă, la ora 11.00. Potrivit ANM, sunt vizate zone montane din județele Cluj, Sălaj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Vrancea și Buzău. Meteorologii anunță că în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură local va ninge moderat și se va depune un strat consistent de zăpadă. În zona montană înaltă, vântul se va intensifica treptat și va fi viscol. Specialiștii avertizează că vântul va sufla vineri cu viteze de 70-80 km/h, iar sîmbătă 90-100 km/h. Avertizarea este în vigoare până sâmbătă, la ora 11.00.
Centrul Infotrafic avertizează că, vineri dimineața, pe autostrada București-Pitești este ceață densă, care duce la scăderea vizibilității sub 150 de metri. Se circulă tot în condiții de ceață și pe DN65. Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, traficul rutier pe autostrada A1 București-Pitești, între kilometrii 14 (Centura București) și 56 (Corbii Mari, județul Dâmbovița), se desfășoară în condiții de ceață densă. Tot în condiții de ceață se circulă și pe DN 65, între localitățile Pitești și Slatina, unde vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Șoferii sunt sfătuiţi să circule atent și cu viteză redusă, să folosească luminile de întâlnire şi să se asigure înainte de efectuarea oricărei manevre.
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval la nivelul întregii țări, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile estice și nord-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și local în nordul țării. În regiunile sudice și sud-estice cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare, iar în cele nord-estice apropiate de cele normale ale perioadei.
BANAT
În primele trei zile din interval vremea se va încălzi treptat, devenind deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge 16…18 grade, apoi se va răci semnificativ, astfel încât maximele vor fi de 6..8 grade spre finalul primei săptămâni. După aceste alternanțe se va încălzi din nou, astfel încât media maximelor se va situa între 12 și 14 grade. Regimul termic nocturn se va menține ridicat, concretizat prin valori medii de 2…4 grade, cu două scăderi semnificative, în 25 și 28 februarie, când minimele vor deveni ușor negative, cu valori medii de -2 grade. Precipitațiile se vor semnala pe aproape tot parcursul intervalului și vor fi moderate cantitativ pe 28 februarie.
CRIŞANA
La început va fi cu mult mai cald decât în mod caracteristic datei, cu maxime de 12…16 grade, apoi se va răci semnificativ, la valori medii în jurul a 6 grade în data de 28 februarie, după care se va încălzi din nou și mediile temperaturilor maxime vor fi de 10…12 grade până la finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea variații de la -2 la 6 grade în prima jumătate a intervalului, apoi se vor situa, în medie, între 2 și 4 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea pot deveni moderate cantitativ pe 28 februarie.
TRANSILVANIA
Valorile termice diurne vor crește treptat, astfel încât vor determina o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce vor porni de la 6…8 grade și vor ajunge la 14…16 grade în. În 28 februarie se va răci accentuat, astfel încât maximele termice vor coborî spre 3…6 grade, apoi se va înregistra un proces de încălzire ce va determina valori maxime mediate regional între 10 și 12 grade. Regimul termic nocturn va avea variații pe aproape tot intervalul, astfel încât temperaturile minime se vor situa, în medie, între 0 și 4 grade, dar și mai scăzute, în mare parte negative, pe 25, 28 și 29 februarie, spre -6…-2 grade. Temporar vor fi precipitații în aproape toate zilele, posibil mai însemnate cantitativ pe 28 februarie.
MARAMUREŞ
Vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă, dar se va răci semnificativ pe 28 februarie, când maximele vor coborî spre 4…6 grade. Ulterior se va încălzi treptat, dar vor mai fi ușoare alternanțe, astfel încât mediile maximelor termice se vor situa între 8 și 12 grade. Regimul termic nocturn se va concretiza, în medie, prin valori cuprinse între 0 și 4 grade, cu nopți mai reci în 25 și 28 februarie, când temperaturile minime vor deveni negative. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, cu cantități moderate între 26 februarie și 01 martie.
MOLDOVA
Temperatura va marca o scădere treptată, ajungând la valori de 5…7 grade pe 28 februarie, după care se va menține la medii de 10…14 grade. Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 2 și 4 grade, exceptând datele de 28 și 29 februarie, când minimele vor deveni preponderent negative. Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, doar temporar fiind posibile precipitații, slabe cantitativ.
DOBROGEA
Valorilor maxime de 8…10 grade în data de 28 februarie, când media regională se va situa în jurul a 16 grade. În restul intervalului de prognoză, vremea se va menține mai caldă decât în mod normal în această perioadă, iar temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 și 14 grade. Temperaturile minime vor avea variații în prima jumătate a intervalului, când se vor situa între 2 și 8 grade, apoi se vor menține, în medie, între 4 și 6 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu o probabilitate mai mare de precipitații pe 28 februarie.
MUNTENIA
Vor fi alternanțe de regim termic, astfel încât vor fi intervale în care abaterile pozitive față de specificul climatologic vor fi semnificative, dar și intervale cu temperaturi mai ponderate. Astfel, în restul intervalului, sunt estimate valori diurne, în medie, de 8…12 grade. Temperturile minime vor fi în general pozitive, cu valori medii între 2 și 6 grade, mai scăzute pe 28 și 29 februarie, când se vor înregistra și temperaturi ușor negative. Probabilitatea pentru precipitații slabe va fi mai ridicată pe 27 și 28 februarie, dar și în intervalul 01 – 08 martie.
OLTENIA
În data de 28 februarie se estimează o scădere a temperaturilor maxime, care se vor situa între 7 și 11 grade. Temperaturile minime vor fi scăzute pe 28 februarie, când se vor înregistra valori negative ce pot coborî spre -5…-3 grade, dar în restul intervalului vor fi pozitive și mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei, cu valori medii între 2 și 6 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată, cu precădere în perioada 26 – 29 februarie și din nou în a doua săptămână de prognoză.
LA MUNTE
Valorile termice vor fi în scădere, spre medii ale maximelor termice de -2 grade în 28 februarie, dar ulterior se va încălzi din nou, nu vor mai fi variații semnificative, iar media temperaturilor maxime va fi de 2…4 grade. Minimele vor avea alternanțe semnificative în prima săptămână când se vor situa, în medie, între -10 și 0 grade, dar până la finalul intervalului de prognoză se vor menține relativ constante, în jurul unor valori medii de -4 și -2 grade. Va ninge în zonele montane, submontane și în Maramureș, vor fi precipitații mixte în Banat, în Crișana și în Transilvania, iar în restul țării vor predomina ploile.
Vântul va avea intensificări în zonele sud-vestice, sudice și estice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2°C în depresiuni și 12°C în sud-estul țării. În București, se anunță ploi trecătoare, vânt alert și maxime în jur de 11°C.