Fotbalul românesc trece printr-o perioodă dezastruoasă, fără vreo echipă în grupele uneia dintre cele trei competiții europene. Nici echipa națională nu stă mai bine. Nu a fost prezentă la un Campionat Mondial din 1998, iar la Euro a jucat ultima dată în 2016. O profeție a lui Gică Hagi, care s-a adeverit.
Din păcate, trebuie să-i dăm dreptate lui Gică Hagi. Conferința de presă incredibilă a ”Regelui”, din iunie 1998, a fost ca o profeție: „Să ne faceți statuie! În trei ani fotbalul românesc e mort!”.
Gică Hagi a vorbit atunci după un meci amical cu Paraguayului, câștigat de România cu scorul de 3-2. La acel moment, naționala era calificată la Cupa Mondială din Franța, unde s-a calificat în optimi.
”Noi jucăm pentru România! Am muncit pentru bani. Țineți cu echipa națională! V-am obișnuit prost timp de 10 ani. La ce condiții avem, nu avem nici un fotbal. Ce performanțe sunt în România? Suntem capi de serie la Mondiale. Nu ne prețuiți! Noi jucăm fotbal bine.
Merităm să ne faceți statuie. La ce condiții sunt în România, trebuie să ne faceți statuie. Noi ne facem meseria bine. În ani fotbalul nostru se duce”, declara Gică Hagi, în iunie 1998.
Și profeția lui Gică Hagi s-a adeverit. De atunci și până acum, prima reprezentativă a României nu s-a mai calificat la niciun turneu final al Campionatului Mondial, iar la Euro a jucat ultima dată în 2016, în Franța, unde nu a depășit faza grupelor.
Citește și: Prime uriașe pentru jucătorii naționalei pentru calificarea la Euro 2024: ”Sunt bani mulți”
Acum, selecționata antrenată de Edi Iordănescu se află în Grupa I de calificare la Campionatul European din 2024 și ocupă locul doi, cu 12 puncte din șase partide, cu unul mai mult decât contracanditată Israel. După victoria cu Kosovo, 2-0, naționala este în cărți pentru a merge la turneul final din Germania.
Chiar și așa, situația fotbalului românesc este dezastruoasă. România a avut patru echipe, Farul, FCSB, CFR Cluj și Sepsi, angrenate în preliminariile celor trei competiții europene: Champions League, UEFA Europa League și Conference League. Însă niciuna nu s-a calificat în grupe.
Farul lui Gică Hagi a fost eliiminată de Sheriff Tiraspol în primul tur preliminar din Champions League și a continuat în Conference League. Dar ”Marinarii” au fost opriți în play-off-ul competiției de finlandezii de la HFK Helsinki.
CFR Cluj a fost prezentă în Europa pentru al șaselea an consecutiv, Dar ardelenii s-au oprit în turul doi preliminar al UEFA Conference League, fiind învinși de turcii de la Adana Demirspor.
Citește și: Dezastru total pentru fotbalul românesc. Cum arată cifrele în clasamentul coeficienților UEFA
Și Sepsi Sfântul Gheorghe a jucat în play-off-ul UEFA Conference League, dar și-a încheiat aventura după meciurile cu norvegienii de la Bodo/Glimt.
Pentru FCSB a fost și mai rău. A fost eliminată în turul trei al preliminariilor Conference League, de danezii de la Nordsjaelland. Mai mult, echipa lui Gigi Becali se află pe lista scurtă a echipelor care au suferit eșecuri la scor în istoria Conference League.
Asta după ce sezonul trecut, în grupele Conference League, FCSB a înregistrat două umilințe din dubla cu Silkeborg. Vicecampioana României a cedat cu 0-5 în ambele dueluri și a încheiat pe ultimul loc în ierarhie, după West Ham, Silkeborg și Anderlecht.
Pentru întreaga situație în care se află fotbalul românesc, suporterii români cred că de vină este Federația Română de Fotbal, condusă de Răzvan Burleanu, potrivit unui sondaj realizat de Digi24.
Peste 50% dintre români consideră că valoarea reală a echipei naționale de fotbal a României este slabă sau foarte slabă, în timp ce doar 17% dintre cei chestionați cred că valoarea naționalei de fotbal este bună sau foarte bună.
40% dintre suporteri dau vina pe Federația Română de Fotbal pentru situația în care se află fotbalul românesc, 23% pe patronii și finanțatorii cluburilor, 11% cred că de vină este Guvernul, iar 6% dau vina pe Liga Profesionistă de fotbal.
În plus, 48% dintre repondenți cred că Burleanu ar trebui schimbat din funcție, iar 14% cred că ar trebui ca acesta să rămână președintele FRF. 40% nu au răspuns la această întrebare.