Un produs românesc este la mare căutare printre americani și chinezi. Românii îl găsesc la orice supermarket, însă pentru străini, alimentul este o raritate. Sunt dispuși să scoată sume mari de bani din buzunare pentru a-l achiziționa. Despre ce este vorba.
Un foarte cunoscut aliment din România, inventat în urmă cu mulți ani de către un pietrar italian pe nume Filippo Dozzi, care provenea dintr-o familie cu o lungă tradiție în producerea de mezeluri, a ajuns vedetă și în afara hotarelor țării. Americanii și chinezii îl adoră!
Salamul de Sibiu, fiindcă despre el este vorba, a fost inventat de Filippo Dozzi după ce s-a stabilit în România. Bărbatul a achiziționat o clădire în anul 1910, pe care a denumit-o Întreprinderea Individuală Filippo Dozzi. Aici a preparat multe mezeluri, printre care și alimentul amintit.
Te-ar putea interesa și: Cel mai cunoscut produs românesc în Elveția. Străinii îl adoră, în țară e ignorat
Totul a pornit de la vreme. Da, ai citit bine! Filippo Dozzi a considerat că în Sinaia condițiile climaterice erau perfecte pentru producerea de salam crud și uscat. Astfel, și-a deschis un magazin în care vedetă a ajuns salamul de Sibiu. Pentru că cererea era mare, producția a crescut exponențial.
La început, a fost comercializat sub denumirea de salam touring, după care s-a preschimbat în salam de iarnă, ca într-un final să devină salam de Sibiu. Crud și uscat, alimentul prezenta termen de maturare foarte lung. În plus, era vândut atunci cu termen de garanție pentru câteva luni.
Salamul de Sibiu s-a bucurat de o poziție înaltă pe piața alimentară. Era servit inclusiv la dineurile regale. În perioada comunismului, a fost introdus și în meniurile dictatorilor. Istoricii spun că denumirea produsului ar fi venit de la Vama Sibiu, prin care acesta era exportat.
Indiferent care au fost circumstanțele denumirii lui, un lucru este cert: popularitatea pe care a câștigat-o salamul de Sibiu la începuturile producției sale a crescut până astăzi. Așa se face că produsul românesc este mult căutat chiar de străini, de americani și chinezi, care plătesc mult pentru el.
Te-ar putea interesa și: Mâncarea din România care face furori printre americani. I-a înnebunit: ‘Foarte gustoasă’
Salamul de Sibiu este expus la vânzare pentru americani și chinezi pe platforma Amazon, unde costurile sunt foarte ridicate. În România, poți cumpăra 4 kilograme de mezeluri de acest fel cu banii pe care trebuie să îi achite străinii pentru doar 1 kilogram de salam de Sibiu.
Americanii și chinezii sunt dispuși să scoată din buzunare o sumă nu mai mică de 42 de dolari, echivalentul a 195 de lei românești, pentru 1 kilogram de salam de Sibiu. În România, în funcție de cine ambalează produsul, prețul variază între 45 și 100 lei.