La nivel internațional, cererea pentru produsele tradiționale românești este foarte mare. Consumatorii se arată mulțumiți de calitatea alimentelor comercializate de către producătorii locali. Tu știi care este produsul românesc care face furori printre clienții din China și Austria? În anul 2019, a primit statutul de indicație geografică protejată (IGP).
În cadrul a numeroase festivaluri și evenimente tradiționale organizate anual la Sibiu este promovat un produs românesc excepțional. În anul 2019, a primit statutul IGP din partea specialiștilor, în semn de recunoaștere față de calitatea sa. Este vorba despre Telemeaua de Sibiu, mult apreciată de consumatorii străini.
Cu toate că fermierii români cu greu reușesc să își comercializeze marfa în afara granițelor țării, consumatorii care ajung să guste din produsele tradiționale se declară uimiți de calitatea acestora. Aroma ușor acidă și sărată a Telemelii de Sibiu a impresionat străinii, după cum mărturisește un producător local.
„Am clienți din toate țările, din toată lumea. Și în China, și în Austria dau brânză. Și în Spania, și în Italia. (Consumatorii – n.r.) spun că telemeaua noastră de Sibiu este cea mai bună, cea mai gustoasă”, a declarat producătorul Dumitru Ionuț Onica, într-o intervenție pentru ObservatorNews.ro.
Modul tradițional de fabricare a Telemelei de Sibiu a rămas intact până în ziua de astăzi. Produsul lactat este emblematic pentru regiunea Transilvania, după cum au apreciat chiar reprezentanții europeni. Telemeaua de Sibiu este produsă, sub supravegherea unui baci, din lapte proaspăt, nepasteurizat, provenit de la oile din regiune.
Laptele este preparat de baci sau păstorul însărcinat cu fabricarea brânzei, potrivit tradițiilor locale. Pentru început, se testează aciditatea, densitatea și conținutul de grăsime al produsului, după care se filtrează și se toarnă într-un cazan în care este încălzit.
Laptele se amestecă manual și într-un singur sens, în așa fel încât să nu se prindă de fundul vasului. Când produsul atinge o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius, baciul adaugă în cheag. Ulterior, laptele se separă în coagul și zer și, după câteva minute, se lasă la odihnit pentru circa o oră.
Pasul următor este îndepărtarea startului de coagul din partea superioară a laptelui cu un instrument special, ce poartă denumirea de „lingură de telemea”. Bucățile de coagul se așează pe un recipient căptușit cu pânză, apoi sunt tăiate în bucăți de câte 3-4 cm. Procedura se repetă de încă două ori, după care coagulul se pune la presat pentru jumătate de oră.
Citește și: Ce conţine telemeaua din Lidl, Kaufland sau Carrefour. Nu o mai cumpăra dacă scrie aşa ceva pe etichetă
Rezultatul final este reprezentat de calupuri de brânză de circa 12-14 cm înălțime, comercializate sub denumirea de Telemea de Sibiu. Trebuie precizat că produsul se vinde atât în formă proaspătă, cât și în formă maturată.