Din când în când se întâmplă ca anumite produse, deși par a fi sănătoase, de fapt să prezinte un pericol pentru consumatori. Așa se face că, de curând, Lidl România a retras de la vânzare un anume produs, fiind vorba de o alertă alimentară. Citește mai departe și află care este produsul retras de urgență din magazinele Lidl România. Ca fapt divers, același produs a fost retras și în Germania.
Când vorbim de anumite produse, mai ales cele care sunt ca substitut nutritiv, ar trebui să fim extrem de atenți la ceea ce apare inscripționat pe etichetă. O să vă întrebați de ce facem această atenționare, iar răspunsul este cât se poate de simplu, în cele ce urmează.
Mai trebuie menționat că există o anumită substanță, cunoscută sub numele de patulină, de fapt un produs metabolic secundar al mucegaiurilor, cum ar fi speciile Penicillium, Aspergillus și Byssochlamys, conform explicațiilor specialiștilor.
Așa se face că Lidl România a decis retragerea unui produs de tipul substitut nutrițional de la vânzare pe motiv de contaminare cu patulină, accentuând faptul că „Prin urmare, clienții nu trebuie să consume, sub nicio forma, produsul vizat de această rechemare.” Conform comunicatului emis, produsul retras de urgență din magazinele Lidl România face parte din gama „Solevita Smoothie Red Genius, 250mL“ sortimentul cu fructe roșii.
Pentru cei care au apucat deja să cumpere acest produs, Lidl România spune că trebuie să retragă produsul, având în vedere că poate provoca grețuri și indigestie, ca urmare a contaminării cu patulină:
„Bissingen, 07 martie 2024. Producătorul Molkerei Gropper GmbH & Co. KG recheamă produsul Solevita Smoothie Red Genius, 250mL, cu fructe roșii, având data de expirare 12.03.2024.
Produsul la care face referire această rechemare conține suc de aronia, care este contaminat cu patulină. Patulina (micotoxina) este o substanță produsă de mucegaiuri care dăunează sănătății si care poate duce la greață, vărsături și indigestie. Prin urmare, clienții nu trebuie să consume, sub nicio forma, produsul vizat de această rechemare. Produsul „Solevita Smoothie Red Genius, 250mL” sortimentul cu fructe roșii, a fost vândut de Lidl ROMANIA.Lidl România a reacționat imediat și a retras produsul afectat de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului, va fi, desigur, returnată, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.
Numai produsul „Solevita Smoothie Red Genius, 250mL” sortimentul cu fructe roșii cu data de expirare 12.03.2024 este afectat de retragerea producătorului Molkerei Gropper GmbH & Co. KG. Alte produse ale producătorului Molkerei Gropper GmbH & Co. KG vândute deLidl ROMANIA nu sunt afectate de rechemare.”, se arată în comunicatul emis de Lidl România.
Conform informațiilor din presa germană de astăzi, Kaufland și Lidl au fost nevoiți să retragă rapid alimentele, ca urmare a contaminării cu patulină, după cum scrie „Lebensmittelwarn”.
Consecințele consumului sunt dăunătoare sănătății, iar produsele sunt Solevita Smoothie Red Genius (250ml) cu data limită de consum 13 și 14 martie, și KINGSWAY Banana Banana Grape Cranberry Pomegranate Acai și alte fructe cu data limită de consum 12 martie.
Patulina, o micotoxină care se găsește în fructe, este un contaminant chimic, este produsă de o varietate de specii de ciuperci, inclusiv Aspergillus, Penicillium și Byssochlamys. Mucegaiul se dezvoltă pe cereale, nuci, mirodenii, fructe uscate, mere și boabe de cafea, frecvent în condiții de căldură și umiditate.
Penicillium expansum, cunoscut adesea sub numele de mucegaiul albastru patogen, este principalul producător de patulină în natură. Acesta este frecvent asociat cu alimentele mucegăite, în special merele și alte fructe de foioase.
Oamenii sunt expuși atunci când consumă alimente contaminate cu patulină. Există numeroși vectori care transportă ciuperca și toxina care provoacă pericolul, unii dintre acești vectori putând fi ambigui, inclusiv vegetația, apa, solul, aerul, animalele și oamenii.
„P. expansum” poate fi găsit în fructele sănătoase, dar produce niveluri considerabile de patulină doar atunci când formează un disc necrotic pe fruct. Patulina este, de obicei, distrusă rapid după ce este absorbită prin tractul gastrointestinal. Cu toate acestea, consumul de alimente contaminate cu patulină este considerat în continuare dăunător pentru sănătate.