Kaufland România face parte din grupul german Schwarz, unul dintre cei mai mari retaileri europeni. În prezent, rețeaua Kaufland din România numără peste 140 de magazine distribuite în toate regiunile țării, cu planuri continue de expansiune. Din păcate, celebrul lanț de hipermarketuri a trebuit să retragă un produs de la raft. Care este motivul?
Retailerul Kaufland a retras de la raft un sortiment de file de somn asupra căruia există suspiciunea de infectare cu Listeria Monocytogenes. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) susține că este vorba despre produsul „Fishmann File de Somn Afumat la Cald, 100 g”, producător SC Eco Nrg SRL, iar loturile care vor fi retrase sunt L 700 150424, valabilitate 03.06.2024, L 700 290424 valabilitate 18.06.2024, L 700 140524 valabilitate 03.07.2024 şi L 700 210524 valabilitate 10.07.2024.
„Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: este posibilă infectarea produselor cu Listeria Monocytogenes. Măsuri pe care trebuie să le ia consumatorul: clienţii care au achiziţionat produsele cu datele de identificare de mai sus, sunt rugaţi să returneze produsul la magazinul de unde l-au cumpărat”, potrivit ANSVSA.
Listeria Monocytogenes este o bacterie gram pozitivă, facultativ anaerobă, ce provoacă listerioza, o boală transmisă de obicei pe cale alimentară. Bacteria este prezentă des în mediul înconjurător, în sol, vegetaţie şi fecalele animalelor, dar poaate trăi și în alimente crude, cum ar fi carnea proaspătă, laptele crud şi peştele.
Listeria monocytogenes se transmite în principal prin consumul de alimente contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate includ lactatele nepasteurizate, carnea procesată, peștele afumat și legumele crude care au intrat în contact cu solul sau apa contaminată. De asemenea, alimentele gata pentru consum, cum ar fi salatele preambalate și sandvișurile, pot fi surse de infecție dacă nu sunt depozitate corespunzător.
Listerioza poate prezenta o gamă largă de simptome, de la forme ușoare, asemănătoare gripei, la infecții severe. Simptomele obișnuite includ febră, dureri musculare, greață și diaree. În cazurile severe, bacteria poate cauza meningită, encefalită și sepsis, condiții care pot fi fatale.
Grupurile cu risc crescut de a dezvolta forme severe de listerioză includ femeile însărcinate, nou-născuții, persoanele vârstnice și indivizii cu sistem imunitar slab. În cazul femeilor însărcinate, infecția poate duce la avort spontan, naștere prematură sau infecții neonatale grave.
Prevenția listeriozei implică adoptarea unor măsuri stricte de igienă alimentară. Acestea includ: