Produsul periculos descoperit pe rafturile supermarketurilor din România. Nu îl mai consumați!

de: Ana Chivu
28 12. 2021

Românii trebuie să evite un anumit produs de pe rafturile supermarket-urilor din țară. Este vorba despre ceva extrem de iubit de majoritatea oamenilor. Din păcate, acesta nu trebuie consumat în exces! Detalii de la autorități.

Produs periculos pe rafturile din supermarket: românii nu trebuie să-l mai consume

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor de tip ketchup. Mulți români adoră acest sos de roșii puțin acrișor sau iute și cu o textură fină și subțire față de pasta de tomate. Acesta este consumat în special cu cartofi gătiți în multe modalități, pe pizza, cu burger sau pe hotdog.

Din păcate, românii trebuie să fie mai atenți la astfel de sosuri și să citească atent ecticheta înainte de a ajunge acasă cu produsele. Specialiștii au analizat în total 64 de produse de la producătorii/distribuitorii:

  • România Hypermarche SA
  • Carrefour România SA,
  • Lidl Discount SRL,
  • Auchan România SA,
  • C. Profi Rom Food S.R.L.
  • Kaufland Romania SCS
  • Selgros Cash&Carry SRL
  • Rewe România SRL.
  • Orkla Foods România,
  • SC Nordic Import Export Co SRL
  • C. European Food S.A.
  • C. MGC International Investments S.R.L.
  • SC Sahprod Meteor SRL
  • C. Univer Product S.R.L.
  • Unilever South Central Europe SA
  • Dawtona Sp. Z.o.o.
  • C. Sitemani S.R.L.
  • Kyknos Greek Canning Company
  • Mantegna Beverage SRL

Detalii despre produse

Din păcate, 13% din produse au în compoziție 6 E-uri, iar la polul opus 90% sunt recomandate pentru că au eticheta curată.

  • Din punct de vedere al procentajului de roșii din compoziția ketchup-lui:

-Piure de roșii/pastă de tomate într-o proporție cuprinsă între 12 și 83% din compoziție
-Concentrat de tomate într-o proporție cuprinsă între 6 și 73% din compoziție
-G roșii/100g ketchup într-o proporție cuprinsă între 126 și 180% din compoziție

  • Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în ketchup:

-06% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

  • Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 6:

-13% din produse au în compoziție 6 E-uri;
-5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
-7% din produse au în compoziție 3 E-uri;
-5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
-25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
-94% din produse nu au în compoziție E-uri; (Sursa: infocons.ro)

Ce spun specialiștii?

De asemenea, cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1.4g și 3.1g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea!

Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine, 0219615! ’’

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons