Încrederea consumatorilor continuă să se prăbușească pe măsură ce criza costului vieții se adâncește, arată un sondaj realizat recent. Deunăzi vorbeam de prețuri majorate la anumite produse alimentare de bază din coșul zilnic. Astăzi aflăm că, inclusiv prețul la ouă este în creștere. Dacă fermierii vând oul cu 40 de bani, la tarabă acestea ajung la cel puțin 80 de bani. Și asta, cu câteva zile înainte de Sărbătorile de Paște.
Indicele de încredere a consumatorilor a scăzut în martie cu cinci puncte, ajungând la minus 31. Datele vin, în condițiile în care consumatorii se confruntă cu niveluri de inflație maxime din ultimii 30 de ani.
Este a patra lună consecutivă în care cifra principală a sondajului a scăzut, până la un nivel înregistrat ultima dată în octombrie și noiembrie 2020, când cifrele Covid erau în creștere. Încrederea în finanțele personale în următoarele 12 luni a scăzut cu patru puncte.
astfel că a ajuns la minus 18 – cu 28 de puncte mai puțin decât în această perioadă a anului trecut. Așteptările privind situația economică generală pe parcursul anului viitor au scăzut cu șase puncte, mai puțin decât în martie anul trecut. Indicele achizițiilor importante a scăzut cu nouă puncte, cu 13 puncte mai puțin decât în această lună a anului trecut.
„Consumatorii resimt impactul creșterii costurilor de trai, cu niveluri ale inflației care au atins cote maxime în ultimii 30 de ani. Sunt prețuri record la combustibili și alimente.
Există și o creștere recentă a ratei dobânzii și perspectiva altor creșteri viitoare, precum și o fiscalitate mai mare. Toate acestea pe fondul unor creșteri salariale stagnante care nu pot compensa constrângerile financiare.”, este concluzia studiului.
Zilele trecute vorbeam de o analiză a costului coșului zilnic, iar datele acestuia arătau o creștere de la 80 la 100 de lei. Cei 20 de lei în plus, în condițiile actuale, de criză economică și geo-politică, se resimt direct în buzunarul românului.
Pe lângă scumpirea alimentelor de bază, din coșul zilnic, astăzi vedem o schimbare și la prețul ouălelor, care intră în categoria alimentelor de bază. Producătorii, crescătorii de găini din România, se plâng că prețul cerut de procesatori este unul extrem de mic.
Aceștia spun că prețul de vânzare, de 40 de bani, este unul extrem de mic. La tarabă ajunge la 80 de bani bucata. Un efect al scumpirii prețului ouălelor, atât la poarta fermei, cât și la tarabă, este și prețul cerealelor, despre care Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor spune:
„Prețul s-a dublat la cereale. E normal ca tot ce înseamnă produse alimentare să se scumpească la raft pentru că costurile s-au mărit față de acum 30-50 de zile”, declară Valentin Popa, prim-vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor.
Dcă în decembrie ouălele se vindeau cu 65 de bani, la începutul lunii martie le cumpăram cu 70 de bani. Predicțiile sumbre, din păcate, spun că până spre data Sărbătorilor de Paște, am putea plăti pentru un ou aproape de un leu.
Un nou studiu de recensmânt realizat de INS spune că „În anul 2020, în România existau 2887 de mii de exploatații agricole care utilizau 12,8 milioane de hectare de teren agricol. Rezultatele provizorii ale Recensământului General Agricol runda 2020 arată că, în decurs de 10 ani, numărul exploatațiilor agricole a scăzut cu 972 mii, respectiv cu 25,2%, iar suprafața agricolă utilizată a scăzut cu 543 mii ha, respectiv cu 4,1%.”
Asta înseamnă că tot ceea ce este legat de agricultura românească este într-un declin major. Ceea ce a dus și la maojarea prețurilor la cerealele atât de necesare în sectorul creșterii de păsări și producția de ouă.