29 feb. 2024 | 09:33

Produsul ieftin și banal pe care Mihaela Bilic îl recomandă la masa de prânz: „Nu mâncați alte prostii”

Sănătate
Produsul ieftin și banal pe care Mihaela Bilic îl recomandă la masa de prânz:
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a recomandat o metodă simplă și ieftină de nutriție. Ce să-ți pui în geantă înainte de a merge la birou.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a recomandat românilor să nu consume alimente nesănătoase la masa de prânz, când mulți se grăbesc să mănânce pentru a ajunge din nou la muncă. În schimb, specialista a recomandat o metodă simplă și ieftină de nutriție. Ce să-ți pui în geantă înainte de a merge la birou.

Scurtă istorie a conservării produselor alimentare

Conservarea este o metodă de păstrare a alimentelor pe perioade lungi de timp, prin ambalarea lor în recipiente etanșe. Această modalitate de a conserva mâncarea a apărut la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pentru a sprijini soldații și marinarii implicați în război.

În anii ce au urmat, conservele au căpătat popularitate și astăzi sunt comercializate ca fiind produse normale. Sunt stabile la raft și sigure pentru a fi consumate timp de 1-5 ani. De obicei, conservele pot să conțină fructe, legume, fasole, supe, carne și fructe de mare.

Ce recomandă Mihaela Bilic pentru masa de prânz

Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă conservele ca sursă de hrană la masa de prânz, când mulți angajați se grăbesc să ajungă la magazin pentru a-și cumpăra alimente. În loc să optezi pentru ceva nesănătos, mai bine îți pui în geantă o conservă de ton și niște legume proaspete.

„Azi, la Măruță, am desfăcut conserve. Și am ajuns la concluzia că nu există o metodă mai simplă și mai ieftină pentru a consuma leguminoase precum fasolea boabe sau mazărea, sau pește cu omega 3 precum sardina.

Decât să mâncați alte prostii în pauza de prânz, mai bine puneți în geantă o conservă de ton și niște legume proaspete. Ține de foame și e sănătos”, a recomandat Mihaela Bilic.

Dezbatere la Pro TV privind consumul de alimente conservate

În spatele mesajului transmis de medicul nutriționist stă însă o dezbatere complexă. Mihaela Bilic a fost invitată în emisiunea lui Cătălin Măruță, unde acesta i-a prezentat tot felul de contraargumente la teoria potrivit căreia consumul de conserve ar fi sigur pentru sănătate.

Dacă unii au văzut atitudinea lui Cătălin Măruță ca fiind potrivită, alții l-au acuzat de agresivitate. Prezentatorul TV a prezentat mai multe contraargumente la spusele Mihaelei Bilic, pentru a afla care este de fapt adevărul privind consumul de pește sau legume la conservă.

Ce contraargumente a adus Cătălin Măruță

Prezentatorul emisiunii La Măruță de la Pro TV a prezentat un studiu al Comisiei Europene care vorbește despre toxicitatea cutiilor de conserve:

„alimentele ambalate în conserve, fie că este vorba de pește, pate de ficat ori carne, pot fi foarte nocive pentru consumatori. Riscul vine din ambalajele alimentare, în special cutiile de conserve. Cutiile metalice de conserve sunt concepute dintr-un material plastic care are drept scop prevenirea ruginii și menținerea produselor cât mai proaspete”.

Mihaela Bilic a explicat că acest pericol exista mai ales pe vremea războiului, când soldații și marinarii consumau astfel de produse. Totuși, a ținut să precizeze că tabla și fierul din conservă îmbogățesc preparatul, de exemplu peștele, în fier.

Comisia Europeană spune că alimentele din conserve sunt periculoase

Dacă medicul nutriționist a spus că este bine să iei fierul din conservă, Cătălin Măruță a explicat că cei de la Comisia Europeană spun că este toxică:

„Sunt nebuni? Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar a zis o chestie, am găsit-o întâmplător, legat de conserve. A zis că de fiecare dată când cineva consumă un produs ambalat este foarte probabil că ingeră cantități mici de bisfenol, un compus utilizat în industria plasticului alimentar și care a fost în atenția autorităților de mulți ani”.

Ce spun specialiștii de la Harvard despre plasticul din conserve

Medicul nutriționist a explicat că bisfenolul provine din plastic, fapt la care prezentatorul emisiunii a completat că cercetările efectuate de cei de la Universitatea Harvard arată că bisfenolul trece din stratul de material plastic în alimentul din cutie și este absorbit apoi rapid în organism.

Consumul unei singure conserve de ton în ulei poate crește de 20 de ori nivelul bisfenolului în sânge, potrivit sursei citate.

„La capitolul din ce sunt făcute conservele nu este expertiza mea. Eu pot să vă spun că alimentul din conservă nu are conservanți, că este deja curățat și fiert, deci timpul pentru gătit e foarte scurt. (…) Off, ce mi-ai făcut”, a conchis medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
S-a ANUNȚAT OFICIAL cu cât CRESC pensiile de la 1 ianuarie 2025. Se ÎNMULȚEȘTE cu numărul de PUNCTE
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro