Produsul care poate să dispară din România: ‘Este o situație dramatică, costurile sunt uriașe’

Produsul care poate să dispară din România: ‘Este o situație dramatică, costurile sunt uriașe’
Situația este una foarte gravă

Un produs românesc este pe cale de dispariție. Specialiștii trag un semnal de alarmă în acest și spun că s-ar putea ca de la toamnă să nu îl mai găsim deloc pe piață.

Un produs ar putea dispărea din România

Un produs important în România este pe cale de dispariție din magazinele țării. Un sfert din cantitatea totală provine din producția autohtonă, în timp ce restul de 75% este adusă din import.

Este vorba despre carnea de porc, care ar putea să dispară din magazinele din România. Fermierii trag un semnal de alarmă și spun că ei vând carnea la cel mai mic preț din Europa.

Totul deși ei au fost aproape falimentați de pesta porcine africană. Fermierii se plâng de faptul că oamenii nu cumpără carne de porc de la ei, dar nici supermarketurile, preferând să importe carnea.

Deși fermierii o vând ieftin, carnea de porc ajunge în magazine la prețuri destul de mari, însă producătorii nu au niciun cuvânt de spus în prețul de la raft.

Ce spun fermierii

De altfel, în luna septembrie este așteptată o scumpire a cărnii de porc cu cel puțin 25%. Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România spune că situația fermierilor din țara noastră este una foarte gravă.

“Preţul din galantar se face la galantar, nu îl facem noi fermierii. Ca atare, situaţia este puţin debalansată, în sensul că, aşa cum aţi preciziat în introducere, avem un preţ foarte mic la poarta fermei, la porcii pe care îi vindem.

Pe de altă parte, acest preţ, nu se regăseşte din păcate în galantar. Noi nu putem să-l controlăm. Avem nişte realităţi istorice.

Una dintre ele este cea pe care aţi precizat-o. Prezenţa pe teritoriul ţării, de patru ani a pestei porcine africane, care nu a fost rezolvată, sau nu a fost stăpânită până acum de autorităţi.

Asta a condus la o scădere semnificativă  numărului de ferme comerciale funcţionale, care pot veni pe piaţă cu animale şi cu carne proaspătă.

 Există şi paradoxurii. La acest moment, în România, preţul mediu în carcasă este undeva de 1 euro şi 40 de cenţi. Pe când, în Germania este aproape 1 euro 50.

Cu toate acestea, se vând cantităţi enorme de carne provenită din Germania sau din alte ţări de unde importăm.

Noi ca fermieri suntem într-o situaţie dramatică, pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%., pentru că deşi preţurile nu au crescut la poarta fermei, costurile noastre de producţie au crescut cu mult, peste 20%”, a decarat Ioan Ladoşi pentru Antena 3.

Urmăriți Playtech.ro și pe