Produsele tradiţionale care nu se vor mai găsi în magazinele din România. Au primit interzis, motivul invocat
În urmă cu 2 săptămâni, Comisia Europeană a emis o nouă directivă pentru piețele statelor membre, astfel că vom asista la dispariția unor sortimente din produsele tradiţionale. Conform directivei acestea nu se vor mai găsi în magazinele din România, având în vedere că au primit interzis.
Produsele tradiţionale care nu se vor mai găsi în magazinele din România
Pe 24 aprilie a.c., statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene de a nu reînnoi autorizația pentru 8 arome de fum pentru alimente. După o perioadă de eliminare treptată, utilizarea acestor arome nu va mai fi permisă în UE, se arată în document.
Deși, inițial, se părea că această directivă nu va mai fi actualizată, în cele din urmă a venit această decizie, fiind vorba de produse tradiționale realizate pe bază de aromă de fum.
„Deciziile relevante se bazează pe evaluările științifice efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că, pentru toate cele opt arome de fum evaluate, preocupările legate de genotoxicitate sunt fie confirmate, fie nu pot fi excluse.
Avizul EFSA se bazează pe o metodologie actualizată, evaluând noile date prezentate de solicitanți. Avizul se referă la aromele specifice care pot fi adăugate în alimente, și nu la alimentele în sine.”, se arată în motivația acestei directive.
Cu alte cuvinte, în baza acestor noi norme, toate produsele tradiționale românești vor ieși de pe piață, indiferent despre care ar fi vorba, și care au fost realizate prin folosirea de arome de fum.
Aceste produse au primit interzis pe toate piețele UE
În urma unor discuții ample cu statele membre, se mai arată în documentul publicat pe 24 aprilie, regulamentul stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a da timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme.
În cazul în care se utilizează pentru a înlocui afumarea tradițională, de exemplu, jamboane, pește, brânzeturi, perioada de eliminare treptată este de 5 ani. Astfel că pentru următorii cinci ani, toate produsele tradițonale de acest tip vor trebui eliminate.
Pentru utilizările în care aromatizantul de fum este adăugat pentru a da o aromă suplimentară, spre exemplu, supe, chipsuri, sosuri, perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani. Regulamentul va fi adoptat în mod oficial de către Comisie în următoarele săptămâni, urmând să intre în vigoare în cursul acestei primăveri.
Mai trebuie reamintit că, în noiembrie 2023, EFSA a publicat un aviz științific privind siguranța a opt arome de fum de pe piața UE, a căror autorizație urma să fie reînnoită, în conformitate cu legislația aplicabilă.
Pe baza dovezilor științifice disponibile, experții nu au putut exclude preocupările privind genotoxicitatea pentru niciuna dintre cele opt arome de fum. Deși UE consideră că acest tip de produse sunt produse periculoase, de cealaltă parte mulți dintre producători vor avea mari probleme în a-și mai gestiona afacerile, ca urmare a acestor interdicții.
Ce sunt produsele tradiționale cu arome de fum
Afumarea este o metodă utilizată în mod tradițional pentru a ajuta la conservarea anumitor alimente, cum ar fi peștele, carnea și produsele lactate. Procesul de afumare modifică, de asemenea, aroma alimentelor.
Ca o alternativă la afumarea tradițională, se pot adăuga arome de fum în alimente pentru a le da o aromă de fum. De asemenea, acestea pot fi adăugate la alimente care nu sunt afumate în mod tradițional, cum ar fi supele, sosurile sau produsele de cofetărie. Aromele de fum sunt produse printr-un proces de ardere a lemnului numit piroliză.