Produsele interzise în supermarketuri din 2023. Ce nu vor mai putea cumpăra oamenii
Începând cu anul 2023, una dintre cele mai populare țări din Uniunea Europeană a anunțat interzicerea ambalajelor din plastic pentru fructele și legumele comercializate cu o greutate mai mică de 1,5 kg. Însă, în momentul de față, rafturile supermarketurilor sunt pline de astfel de produse alimentare proaspete ambalate în plastic. Ce decizie au luat oficialii statului în cauză. Peste 3 mii de tone de plastic se varsă în mări și oceane, în fiecare an.
Țara în care se interzic legumele și fructele ambalate în plastic
De la pungi cu mere, tăvi din polistiren cu fructe la pachete de salată sau chiar o vinetă individuală învelită în folie, ambalajele din plastic au devenit omniprezente în cumpărăturile zilnice din Spania. Recent, însă, autoritățile spaniole au decis ca legumele și fructele ambalate în plastic să fie interzise la raft, începând cu ianuarie 2023.
Pentru mulți consumatori, ambalajele sigilate le oferă un sentiment de siguranță și că alimentele lor sunt mai curate, mai proaspete și protejate. Acest lucru face ca achiziționarea de produse proaspete, precum legume și fructe, să fie mult mai convenabilă.
În urma altor țări europene precum Franța, Spania pregătește această nouă legislație în încercarea de a tăia o parte din cele două milioane de tone de plastic generate în țară, dintre care jumătate ajung la groapa de gunoi.
Noua lege va intra în vigoare în 2023, propunându-și să încurajeze cetățenii să cumpere fructe și legume la vrac, folosind propriile recipiente reutilizabile și reciclabile sau în alte pachete ecologice, evitând, cu orice formă, plasticul.
Grupurile ecologiste susțin că Spania este al doilea cel mai mare oraș poluator de plastic din zona mediterană, după Turcia. În 2020, spaniolii au pus nouă sute de mii de tone de plastic intern în coșurile lor de cumpărături, dar numai o cantitate de două treimi a fost reciclată.
3.000 de tone de plastic se găsesc, anual, în Oceanul Planetar
În Spania, produsele autohtone sunt responsabile pentru cea mai mare utilizare a recipientelor din plastic din întreaga țară. Alimentele preambalate, băuturile îmbuteliate și produsele de curățare reprezintă 40% din toate articolele ambalate din plastic care sunt produse la nivel național.
„Producătorii de alimente și-au adaptat produsele pentru a se potrivi consumatorilor. Familii mai mici, cu porții mai mici, mulți oameni acum trăiesc singuri și, de asemenea, mulți au un stil de viață în care timpul este foarte puțin.
Așa că industria tocmai a reacționat la o evoluție a tendințelor consumatorilor.”, a explicat Jose Blazquez, profesor doctor și coordonator al studiilor de marketing la Universitatea Europeană din Madrid, potrivit celor de la Euronews.
În ciuda efortului populației de a elimina în mod corespunzător deșeurile, în fiecare an trei mii de tone de sticle, folii și alte materiale plastice ajung în mediu și oceane, potrivit datelor Greenpeace.