Produsele care dispar din supermarketurile Europei, dar se găsesc în România. Ce fail epic
În martie 2019, Parlamentul European a aprobat o directivă care va interzice introducerea pe piață a unor materiale plastice de unică folosință în UE începând cu 2021. Este vorba de materiale plastice, cum ar fi bețe de muguri de bumbac, tacâmuri, farfurii, paie, recipiente alimentare din polistiren, pahare etc. Interdicția a intrat în vigoare începând cu data de 3 iulie 2021. Numai că, deocamdată, genul acesta de produse se regăesc pe rafturile magazinelor din România.
Directiva anti-plastice a Parlamentului European a intrat în vigoare de azi
Uniunea Europeană își obligă țările membre să colecteze selectiv 90% din sticlele sale de plastic până în 2029. În anul următor trebuie să garanteze că cel puțin 30% din toate sticlele de plastic aflate în circulație în UE sunt fabricate din materiale reciclate.
Cu această măsură, Europa, care folosește 40% din plastic pentru fabricarea ambalajelor aruncate, lucrează pentru a-și îmbunătăți rata de reciclare a plasticului. Aceasta este o stradă cu două sensuri pentru toată lumea.
Prin restricționarea utilizării materialelor plastice de unică folosință dificil de înlocuit și impunerea unor astfel de măsuri de reciclare a materialelor plastice, Europa va face, de asemenea, consumatorii mai conștienți de impactul lor asupra mediului. De altfel este o bună motivație pentru a gândi mai detaliat despre gestionarea lor eficientă generală a deșeurilor.
Ce produse vor fi interzise
Am analizat lista produselor interzise din iulie 2021, iar următoarele produse din plastic de unică folosință prezintă cea mai mare relevanță:
- Recipiente alimentare realizate din polistiren expandat,
- Cupe pentru băuturi din polistiren expandat,
- Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri și bețișoare),
- Plăci de plastic de unică folosință,
- Paie din plastic.
România încă are pe rafturi toate produsele interzie de UE
Cu toate că a intrat în vigoare directiva europeană de la 3 iulie 2021, România nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina posibile amendări din partea forului european. Conform directivei toate statele membre ar fi trebuit ca până la data de intrare în vigoare a directivei să scoată de pe piață toate aceste produse din mase plastice nereciclabile, menționate anterior, ca fiind interzise de la 3 iulie, adică de astăzi.
Industria de produse din mase plastice nereciclabile este una imensă și cu miliarde de euro anual ca și câștiguri. Cu toate astea, țări precum România, nu au demarat nici măcar o campanie de înformare a clienților despre noua directivă și, implicit, de scoaterea lor de pe piață. Rămâne să vedem care vor fi demersurile autorităților locale începând de luni și când vor fi scoase definitiv de pe piața românească.