Problemele de la Spitalul Lețcani par să nu se mai termine. Bolnavii stau în frig din cauza unei defecțiuni la instalația de încălzire, care poate duce la o explozie

Problemele de la Spitalul Lețcani par să nu se mai termine. Bolnavii stau în frig din cauza unei defecțiuni la instalația de încălzire, care poate duce la o explozie
Problemele de la Spitalul Lețcani par să nu se mai termine. De ce nu s-a găsit nicio soluție pentru pacienții internați cu COVID-19

Continuă să apară probleme la Spitalul mobil de la Lețcani, iar autoritățile nu au găsit nicio rezolvare. Recent au apărut din nou probleme la instalația de încălzire, chiar dacă în interior se află zeci de bolnavi Covid-19.

Nicio soluție pentru pacienții internați

Toamna a venit, temperaturile au început să scadă, iar bolnavii internați la Lețcani au ajuns să sufere și din cauza frigului. Din cauza unei probleme la instalația de încălzire, care poate duce la o explozie, cadrele medicale sunt obligate să stea cu ușile deschise, pentru a se asigura o ventilație cât mai bună.

Momentan se caută noi soluții pentru rezolvarea acestei crize, precum montarea unor noi aparate de climatizare. Totodată, pe 26 octombrie, la Lețcani a avut loc o întâlnire Alina Popa, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, proprietarul spitalului, și primarul Mihai Chirica.

„Nu a fost o ședință oficială, a fost o întâlnire pentru a găsi o măsură care să rezolve problema temperaturii scăzute de la spital. A fost prezent doar domnul primar Mihai Chirica, care s-a oferit să ne ajute pentru a rezolva această problemă. Am discutat mai multe măsuri, dar niciuna agreată și urmează să vorbim și cu cei de la ISU Iași”, a declarat Alina Popa, directorul Euronest.

Edilul prezentase ideea de montare a unor instalații de climatizare sau de găsirea unor firme dispuse să facă o instalație de izolare. Totodată, a fost luată în calcul și transferul bolnavilor la Spitalul de Recuperare Iași, dar procedura a fost negată de autoritățile ieșene.

Pacienții îngheață în containere

În prezent, la unitatea medicală din Lețcani se stă cu ușile deschise, ventilația ajungând la un procent de 50%, însă ar putea fi crescută la 100%. Cu toate acestea, cadrele medicale nu au fost de acord cu această propunere, întrucât viața pacienților este în joc.

Medicii au ales să stea cu ușile deschise pentru a ventila zona, deoarece consumul mare de oxigen creează probleme. S-a discutat și despre aducerea unor aeroterme de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, însă medicii nu au fost de acord cu această soluție.

„Oamenii nu au stat în frig mult timp. Au fost 12 grade, dar s-a intervenit imediat să se crească temperatura. Și la secțiile deterapie intensivă de la spitale se stă cu ușile deschise, însă la Lețcani, fiind câmp, este mai frig. Trebuie să se găsească o soluție, mai ales că vine iarna”, a arătat o persoană de la spital.

Nu este pentru prima oară când se înregistrează această problemă. Aceeași situație cu frigul a fost și în anul 2020, luna decembrie, atunci când bolnavii erau nevoiți să vină cu pături de acasă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI