Probleme majore din cauza obligativității repartitoarelor pentru calorifere. Românii sunt revoltați

Probleme majore din cauza obligativității repartitoarelor pentru calorifere. Românii sunt revoltați
De ce nu vor românii să își monteze repartitoare

Românii sunt revoltați din cauza repartitoarelor pentru calorifere. Mai multe asociații de proprietari fac demersuri pentru modificarea legislației care îi obligă să monteze repartitoare de costuri în apartamente.

Românii se revoltă din cauza legii care impune montarea de repartitoare

Orădenii sunt nemulțumiți de legea care îi obligă să monteze repartitoare în apartamente. Coaliția Rogerius cere parlamentarilor din Bihor să modifice de urgență legislația.

Legea 196 din 2021 a intrat în vigoare pe 12 iulie și prevede sancțiuni între 500 și 1000 de lei pentru proprietarii care nu își montează repartitoare pe calorifere până pe 31 decembrie 2021.

Actul normativ interzice sistarea furnizării de căldură pe timp de iarnă și promite reducerea cu 5% a TVA-ului pentru energia termică furnizată populației la 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Coaliția Rogerius a transmis mai multor grupuri parlamentare o adresă prin care spun că pagubele pe care le va produce aceasta sunt mult mai mari decât beneficiile, cel puţin pentru majoritatea populaţiei ţării….”. În plus, spune ONG-ul, mulți proprietari își vor închide caloriferele, lucru care va duce la răcirea pereților.

„Cei care sunt nevoiţi să folosească încălzirea în standard normal de 22- 24 grade Celsius în apartament vor plăti dublu faţă de cei care nu domiciliază permanent sau domiciliază până la jumătatea zilei, având apartament cu altă destinaţie”.

Cât costă montarea repartitoarelor de căldură

Mai mult, achiziționarea și mentenența repartitoarelor generează multe cheltuieli noi, printre care și taxa de citire. Costurile pentru montarea unor repartitoare sunt destul de mari. 100-150 de lei pe cameră, în funcție de numărul de calorifere, adică peste 500 de lei la un apartament cu trei camere.

Unele firme acceptă plata în rate, asta dacă proprietarii sunt de acord ca tot ele să facă și citirea. Termennul impus de noua lege pentru montarea repartitoarelor de căldură în apartamente este prea mic, atenționează unii.

„Este imposibil să se monteze peste 180.000 de repartitoare până la sfârşitul anului„, a atenţionat directorul comercial al Termoficare Oradea, Dan Creţu. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI