Momente grele pentru medicii celui mai vechi spital din București, Spitalul Colțea, după ce blocul de sterilizare s-a defectat. Problema, care durează de acum o săptămână, nu a fost momentan rezolvată, motiv pentru care conducerea a fost nevoită să găsească soluții rapide pentru sterilizarea instrumentelor și a echipamentelor.
Marian Stamate, medic primar al Spitalului Colțea, a vorbit deschis despre această criză cu care se confruntă spitalul în momentul de față. Specialistul a explicat că blocul de sterilizare care se află în aproprierea celor cinci blocuri operatorii ale spitalului a suferit o defecțiune, motiv pentru care, de o săptămână, toate instrumentele și halatele personalului medical sunt transportate cu o Ambulanță de la Colțea la Spitalul Cantacuzino.
Potrivit cadrului medical, situația este una extrem de grea și de obositoare, astfel că toate procedurile de împachetare și de gestionare a instrumentelor presupune mult timp și stres, având în vedere că un întreg departament (cel de Sterilizare) a fost puternic afectat.
“Nu este un aparat, este un întreg bloc de sterilizare pe care îl avem, desemnat, delimitat ca atare, cu personal delimitat special, este un department al spitalului Sterilizarea.
Este esenţial, şi nu doar pentru un spital mic sau mare, ci pentru orice unitate sanitară, pentru că nu poţi să ai instrumente sterile şi nu poţi să execuţi nici consulturi, darămite intervenţii chirurgicale aşa cum ar trebui.
Se sterilizează halatele personalului care intră în sala de operaţie, materialul moale, câmpurile operatorii, sunt o grămadă de instrumente, echipament medical, orice care vine în contact cu pacientul”, a declarat acesta, potrivit news.ro.
Medicul a explicat în continuare faptul că porțilele spitalului nu puteau fi închise până la rezolvarea acestei probleme, motiv pentru care, a fost nevoie de adaptarea la astfel de situații de avarie. Marian Stamate susține că această defecțiune a apărut din cauza mentenanței nefăcute la timp, ceea ce a favorizat apariția problemelor de o asemenea gravitate.
“E o soluţie de avarie, spitalul nu putea să-şi oprească funcţionarea complet, numai că se resimte în activitatea de zi cu zi acest lucru, deoarece cantitatea de instrumente şi de material a scăzut.
Bănuiesc că, sterilizarea de la Cantacuzino este programată pentru ei, nu poate să facă faţă la două spitale în acelaşi timp, apar zilnic tot felul de probleme, ne trezim că se termină zilnic instrumentarul, ceea ce înainte nu se întâmpla, asistentele sunt şi ele destul de stresate pentru că au nişte ore până la care trebuie să facă împachetarea tuturor materialelor de sterilizat pentru că trebuie să plece maşina cu ele la Cantacuzino.
Sunt nişte restricţii importante în activitate.Dacă ar fi fost executată mentenanţa la timp nu s-ar fi ajuns aici”, a explicat medicul Marian Stamate.
Specialistul a amintit și despre alte probleme existente în spital, cum ar fi secția de ATI COVID, în prezent goală, care așteaptă ordin de la DSP pentru a putea fi folosită și pentru pacienții non-Covid. Acesta susține că, pentru moment, secția este „paralizată”, neputând fi de ajutor pentru pacienții cu alte probleme de sănătate decât Covid-19.