Probleme cu verificarea certificatelor verzi în România. Ce se întâmplă în Horeca
De ieri, 22 septembrie, Capitala a intrat în scenariul roșu, iar certificatul verde a devenit necesar pentru accesul în localuri și în restaurante. Dar nici bine nu a intrat în vigoare măsura, că operatorii de restaurante se confruntă deja cu primele probleme. Iată care sunt.
Probleme cu verificarea certificatelor verzi în România
Începând din 22 septembrie, certificatele verzi au devenit obligatorii în restaurante, la nunți și la activități în spații închise. Chiar și așa, angajații din HoReCa mai au câteva nelămuriri. Ei susțin că nu au dreptul să legitimeze clienţii şi că, prin urmare, nu pot verifica dacă certificatele verzi sunt în realitate ale lor sau nu.
„Statul ar face foarte bine să-și facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul ‘verde’, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competențele necesare. Ce pot eu să fac?
Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine. Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienți la mine pe terasă cu același telefon cu același certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez.
Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a spus președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Ion Biriș.
”Nu e la noi responsabilitatea dacă clientul mi-a dat un certificat fals sau nu”
Angajații din HoReCa au mai spus că legea este interpretabilă și sunt de părere că nu ei ar trebui să fie responsabili de veridicitatea certificatelor verzi, ci clienții.
„Eu nu verific că tu ai buletinul bunicii, asta e treaba ta. Apoi vine organul de control, care are această sarcină, intră în restaurant.
Dacă clientul prezintă certificatul verde la fel cum mi le-a prezentat şi mie, atunci responsabilitatea e a lui, orice problemă e responsabilitatea lui, de care trebuie să răspundă în faţa legii. Obligaţia mea, aşa cum este astăzi în funcţie în diverse state europene, este să-mi arate că el are un certificat verde. (…)
Trebuie să fie clar că nu e la noi responsabilitatea dacă clientul mi-a dat un certificat fals sau nu”, a spus un alt reprezentant al HoReCa, Dragoş Petrescu.
Amintim că de la începutul acestei săptămâni, în localitățile din România unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la mie, se mai poate avea acces în restaurante, baruri, spectacole, la piscină sau evenimente private precum petreceri, nunți și botezuri, numai cu certificatul verde COVID, ce atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.