Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea ar putea fi compromisă, spun jurnaliștii străini. Potrivit acestora, Biserica Anglicană ar putea avea anumite incoveniente în proclamarea unui bărbat divorțat, care a recunoscut că a fost vinovat de adulter ca suveran al statului.
Britanicii au fost puși în fața unui scenariu îngrijorător, după ce un expert regal a dezvăluit motivele pentru care încoronarea Regelui Charles al Marii Britanii ar putea fi compromisă.
Biserica Angliei nu a proclamat, până acum, niciun rege o persoană care a fost căsătorită și a divorțat sau pe cineva care a recunoscut să fi săvârșit o acțiune atât de scandaloasă precum adulterul.
Acesta este argumentul pe care autorul regal Anthony Holden l-a detaliat în publicația The Guardian. Scriitorul susține că încoronarea Regelui Charles, stabilită pentru luna mai a acestui an, ar putea fi declarată invalidă.
„Robert Runcie, răposatul Arhiepiscop de Canterbury, mi-a spus că această situație ar cere o revizuire a jurământului de la încoronare și o nouă poziție a Parlamentului.
Cum Parlamentul nu dezbate monarhia fără încuviințarea monarhului, asta ar presupune ca Primul Ministru că ia permisiunea de la Regele Charles. Iar asta, mi-a dezvăluit Runcie, ar fi destul să iște o criză constituțională.”, a spus autorul regal pentru sursa citată.
Citește și Răsturnare de situație cu Regele Charles și Prințul Harry. Informația de ultimă oră despre cei doi
Emisiunea de Crăciun a suveranului britanic a reprezentat un prolog al încoronării sale, reflectând rolul său dublu: primul ca șef al Bisericii Angliei și al doilea ca monarh al unui stat multiconfesional.
Discursul său a fost perceput, în primul rând, ca un mesaj creștin, regele menționând, totodată, rolul de bunăstare socială al „bisericilor, sinagogilor, moscheilor, templelor și gurdwarasului” din Regatul Unit.
Discursul său a fost un produs al timpului său, dar o privire în urmă la prima emisiune de Crăciun a reginei din 1952 arată că, chiar și atunci, ea a recunoscut că nu toți cei care vizionau îi împărtășeau credința.
Vorbind despre viitoarea sa încoronare ce ar trebui să aibă loc în mai 2022, monarhul le-a cerut oamenilor „oricare ar fi religia ta, să se roage pentru mine în acea zi”.
Regele calcă pe urmele regretatei sale mame, Regina Elisabeta a II-a, în recunoașterea peisajului credincios divers al Marii Britanii și a aprecierii sale pentru rolul pe care aceste credințe îl joacă în construirea identității și comunității.
Citește și Afacerile pe care Regina Elisabeta i le-a lăsat lui Charles. Este un adevărat imperiu