Problema gravă din mâncarea congelată. La ce trebuie să fim foarte atenți

de: Năstase Mirabela
28 01. 2021

Tot mai mulți oameni apelează la mâncarea congelată, când vine vorba despre pregătirea mesei. Însă această mâncare pare a avea și unele capcane de care trebuie să ții cont.

Problema gravă din mâncarea congelată

Deși este mult mai ușor de preparat, mâncarea congelată este mult mai bogată în calorii și nici nu oferă toți nutrienții necesari organismului. În plus, aceste mâncăruri sunt pline de sare și se ște că consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii artreiale, dar și la alte afecțiuni.

De asemenea, aproape toate mâncărurile congelate au în compoziție acel monoglutamat de sodiu. Aceasta estea sarea de sodiu a acidului glutamic, o substanță care, odată adăugată în alimente, te face să mănânci mai mult, mai cu poftă și la intervale mai scurte de timp. Ea ”dă gust” mâncărurilor sărace în nutrienți și care nu sunt atât de gustoase.

Mai mult decât atât, alimentele congelate au și o cantitate mai mare de grăsimi, fapt care crește numărul de calorii ingerate. Este, deci, important să citești cu atenție eticheta atunci când vrei să recurgi la alimentele congelate.

Ce mâncăruri poți să congelezi pentru o lună

Însă o variantă sănătoasă ar fi să prepari chiar tu mâncarea, după care să o congelezi, dacă vrei să ai mâncare pe termen lung. Astfel, se pot congela foarte bine și pot fi consumate chiar și după o lună de zile mâncăruri ca:

  • sarmale
  • ardei umpluți
  • iahnie de fasole
  • mâncare de mazăre
  • mâncare de linte
  • sos bologneze
  • cam orice tip de sos pentru paste
  • varză călită
  • lasagna (negătită, doar gata de pus în cuptor)
  • carne tocata pentru chiftele / burgeri / sosuri
  • tocăniță de legume
  • stufat

De asemenea, trebuie să știți că la capitolul alimente congelate, puteți opta să cumpărați legume și fructe congelate. Ele sunt chiar mai sănătoase decât cele proaspete. Sau poți să bagi chiar tu la congelator anumite fructe și legume proaspete, și să le consumi atunci când dorești. Acestea pot fi:

  • Morcovii și dovleacul
  • Mango
  • Piersicile
  • Mazărea
  • Spanacul
  • Porumbul
  • Edamame
  • Broccoli
  • Fasolea verde

Dar trebuie să știi că există și alimente care nu se pot congela. Acestea sunt:

  • Laptele și brânzeturile moi, păstoase
  • Cartofii cruzi
  • Pastele făinoase și orezul vor fi chiar moi după decongelare.
  • Usturoiul, care o să capete o aromă amăruie dacă e ținut în congelator
  • Nici fructele sau legumele care conțin multă apă nu se pot congela, precum pepenele, salatele verzi, castravetele. Ele vor forma cristale de gheață.