Prinţul Philip, fascinat de Delta Dunării. Ce a declarat în scurta sa vizită din 2001. Localnicii au rămas impresionați

de: Ionuț Vieru
16 04. 2021

În anul 2001, Ducele de Edinburgh a venit în România la un summit de mediu. Cu aceasta ocazie, a vizitat și Delta Dunării. Prințul a fost fascinat de varietatea păsărilor și de frumusețea locului. În tot acest timp, localnicii au fost uimiți de naturalețea Ducelui.

Prințul Philip, în Delta Dunării

În vizita sa, Prințul Philip a semnat și cartea de onoare a Rezervației Biosferei Delta Dunării. În carte se regăsește o pagină albă pe care stă scris un singur nume: „Philip”. Prințul a fost mereu un iubitor al naturii, dar în special de păsări.

Ducele de Edinburgh a fost oaspete de onoare în Delta Dunării. Acesta a venit în 2001, cu ocazia participării la un summit ce s-a desfășurat la București. În cadrul acestui summit s-a discutat despre dezvoltare durabilă în Munții Carpați și Delta Dunării.

La acea vreme, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării era Virgil Munteanu. Acesta a fost aproape de Prinț și l-a însoțit într-o scurtă călătorie prin Deltă. Își amintește cu mereu cu drag de aceste momente.

„Iniţial mi s-a transmis că Alteţa Sa va avea la dispoziţie doar o jumătate de oră să viziteze Delta, dar a stat mai bine de o oră şi jumătate, fiind impresionat de diversitatea de păsări, Alteţa Sa fiind preşedintele Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor. A fost o onoare pentru mine să-i fiu oaspete şi ghid. L-am dus pe Canalul Şontea Nouă, care derivă din Canalul 36, acolo unde era o colonie mixtă de păsări, care era izolată. Era primăvară şi era un vacarm de sunet şi culoare. Specii diferite de păsări care erau în cuiburi, în copaci“, îşi aminteşte el.

Prințul Philip a rămas impresionat de Deltă

Prințul Philip a rămas profund impresionat de speciile de păsări din Deltă. De asemenea, și gazdele au rămas uimite de cât de simplu este ca om reprezentantul Casei Regale Britanice. Pe atunci, Grigore Baboianu era director executiv al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. La rândul său, și el a rămas uimit de cât de natural se purta Alteța Sa.

„Când am ajuns în port, la Tulcea, prinţul era aşteptat de foarte multă lume, iar la mică distanţă era coloana de maşini. Eu am rămas în spate şi Alteţa Sa m-a căutat cu privirea şi, când m-a văzut, s-a întors din drum ca să-mi strângă mâna şi să ne luăm rămas bun“, retrăieşte momentul fostul guvernator.

De la cei ce l-au însoțit, a aflat că Prințul Philip a rămas impresionat de biodiversitatea din țara noastră. „Nu mi-am putut imagina ca la o distanță atât de mică de Londra există ceva atât de frumos”, a precizat Alteța Sa.