Prințesa Haya a Dubaiului – viața plină de aventură a soției unui controversat șeic
Prințesa Haya bint Hussein s-a născut pe data de 3 mai 1974 la Amman, capitala regatului hașemit al Iordaniei. Este cunoscută sub numele de prințesa Haya a Iordaniei, este fiica regelui Hussein al Iordaniei și a celei de-a treia soții a sa, regina Alia, și sora vitregă a regelui Abdullah II. Iată care este viața prințesei Haya a Dubaiului, potrivit site-ului en.wikipedia.org.
Viața prințesei Haya a Dubaiului – soție de șeic
Prințesa Haya, este absolventă a Universității Oxford din Anglia și o călăreață desăvârșită. Ea a reprezentat Iordania la Jocurile Olimpice de vară din 2000 de la Sydney, din Australia. Este președintele cu două mandate al Federației Internaționale pentru Sporturi Ecvestre (FEI). În plus, ea se angajează într-o varietate de activități caritabile.
Prințesa Haya a Dubaiului
Pe 10 aprilie 2004, prințesa Haya a devenit a doua soție oficială a domnitorului Emiratului din Dubai, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, care, în plus, avea o serie de soții „neoficiale”. Ceremonia de căsătorie a avut loc la Palatul al-Baraka din Amman. Pe data de 2 decembrie 2007, prințesa Haya a născut primul ei copil, pe Sheikha Al Jalila bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Nașterea bebelușului a coincis cu cea de-a 36-a sărbătoare a Zilei Naționale a Emiratelor Arabe Unite. Pe data de 7 ianuarie 2012 a născut al doilea copil, șeicul Zayed bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
Prințesa Haya a Dubaiului – divorț
Șeicul Mohammed a divorțat de ea în baza legii Sharia la 7 februarie 2019. La 15 aprilie 2019, Prințesa Haya a părăsit Dubaiul împreună cu cei doi copii ai căsătoriei pentru a locui în Regatul Unit. Pe 14 mai 2019, șeicul Mohammed a inițiat proceduri în Anglia în fața Înaltei Curți pentru a solicita returnarea copiilor în Emiratul Dubai. Cazul a atras o atenție considerabilă a presei, chiar dacă aproape toate audierile au fost efectuate în privat, deoarece cazul a vizat bunăstarea copiilor.
Prințesa Haya – familie
Prințesa Haya are un frate mai mic, prințul Ali bin Hussein și o soră mai mare, Abir Muhaisen, ultimul dintre aceștia fiind adoptat de părinții lui Haya după ce mama ei biologică a fost ucisă de un accident de avion. În 1977, când Haya avea 3 ani, mama ei a murit într-un accident de elicopter. Tatăl ei a murit din cauza complicațiilor legate de limfomul non-Hodgkin în 1999, lăsând coroana fratelui ei vitreg, regele Abdullah II.
A fost educată în Regatul Unit, unde în 1985 a urmat școala de badminton din Bristol, iar mai târziu școala Bryanston din Dorset. Din 1993 până în 1995, a fost înscrisă la St Hilda’s College, Universitatea Oxford, la care a absolvit o diplomă de onoare în filozofie, politică și economie.
Prințesa Haya – carieră sportivă
Prințesa Haya a început să călărească la nivel internațional când avea 13 ani. În 1992, ea a luat medalia de bronz la sărituri individuale la al șaptelea joc pan-arab din Damasc, Siria, iar în 1993 a fost desemnată sportiva anului a Iordaniei. Prințesa Haya a fost prima femeie care și-a reprezentat Iordania natală în sportul ecvestru internațional și singura femeie care a câștigat o medalie la Jocurile ecvestre panarabe. După ce s-a antrenat câțiva ani în Irlanda și Germania, s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară din 2000 din Sydney, Australia, reprezentând Iordania în sărituri de spectacol, unde a fost, de asemenea, steagul țării sale. În 2007, Prințesa Haya a devenit membru al Comitetului Olimpic Internațional.