Primul transplant simultan de mâini și față. Cum arată bărbatul care a trecut prin această intervenție spectaculoasă

Primul transplant simultan de mâini și față. Cum arată bărbatul care a trecut prin această intervenție spectaculoasă
Primul transplant simultan de mâini și față

A trecut o jumătate de an de la primul transplat de mâini și de față, două intervenții care nu au mai fost realizate simultan, până acum. Pacientul se numește Joe DiMeo și are vârsta de 22 de ani.

Primul transplant simultan de mâini și față

El se recuperează și învață din nou să zâmbească, să clipească și să susțină în mâini diverse obiecte:

”Să prinzi obiecte mici, obiecte mari, să le strângi ca pe plastilină. Am uitat termenul, dar este exact ca un fel de plastilină, de diferite niveluri de duritate. Aşa că trebuie să învăţ să lucrez la asta. Să ridic greutăţi, să fac mult cardio, plimbări, genuflexiuni, multe exerciţii motorii”, a spus Joe Dimeo.

Amintim că în urmă cu doi ani, Joe DiMeo a suferit un accident grav. A adormit la volan, pierzând controlul mașinii. Mașina s-a izbit de un stâlp de electricitate și a fost cuprins de flăcări. El a trecut prin 20 de intervenții de reconstrucție a feței. În luna august 2020, medicii au reușit să găsească un donator. Această operație a durat 23 de ore

”Am secvenţionat această operaţie, într-un mod în care să-i restabilim forţa din mâna dreaptă. Îi vom amputa mâna dreaptă şi o vom înlocui cu una funcţională. Apoi, urmează mâna stângă şi în ultimă fază, faţa”, a spus doctorul Eduardo Rodriguez, şeful departamentului de chirurgie plastică Hansjörg Wyss.

Un caz unic

Până în prezent s-au realizat 18 transplanturi de faţă şi 35 de transplanturi de mâini, însă realizarea lor simultan s-a încercat numai de două ori, dar fără vreun rezultat.

”Pot spune că acesta este deja un success. Faptul că pacientul a început să îşi folosească mâinile şi se simte bine este un success extraordinar şi primul de acest tip din istorie”, a declarat doctorul Bohdan Pomahac, doctor al Spitalului Brigham.

Prima încercare a fost în 2009 asupra unui pacient din Paris care a murit aproximativ o lună mai târziu din cauza complicațiilor. Doi ani mai târziu, medicii din Boston au încercat-o din nou pe o femeie care a fost lovită de un cimpanzeu, dar în cele din urmă au fost să scoată mâinile transplantate zile mai târziu.

”Trebuie să ai multă motivație, multă răbdare. Și trebuie să rămâi puternic prin toate lucrurile.”, a spus DiMeo.

„Reabilitarea a fost destul de intensă”, a spus DiMeo, care trebuie să facă multe pe cont propriu.

Experții spun că se pare că operația de la NYU Langone Health a fost un succes, dar avertizează că va dura ceva timp pentru a spune cu siguranță acest lucru.

Urmăriți Playtech.ro și pe