Mai sunt aproximativ trei săptămâni până la referendumul pe justiție, organizat pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Iar lucrurile încep să se agite pe scena politică.
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a cerut simpatizanților formațiunii să nu voteze la referendumul pe justiție din 26 mai. Liderul ALDE e de părere că un vot la referendumul pe justiție „face jocul” președintelui Klaus Iohannis.
„Fiecare, până la urmă, are libertatea să procedeze cum crede, dar în condiţiile date, rezultă clar că recomandarea noastră este să nu se voteze la acest referendum, pentru a nu îi face jocul preşedintelui”.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE
Călin Popescu Tăriceanu e de părere că referendumul organizat de președintele Klaus Iohannis „nu este o problemă de consultare reală”.
„Mulţi colegi m-au întrebat cum să procedeze la referendum. Le-am spus că, după părerea mea, este practic o diversiune prin care preşedintele încearcă să intre mai devreme în cursa prezidenţială, în campanie. În al doilea rând, întrebările sunt ceva de genul ‘Ca să respiri ai nevoie de oxigen?’. Da. Răspunsul evident nu poate fi decât unul singur. Deci, nu este o problemă de consultare reală. Deci, e o încercare de deturnare a dezbaterii, care ar fi trebuit să fie axată pe problemele Europei. România trebuie să conştientizeze mai mult că este membră a UE. (…) Trebuie să ne schimbăm atitudinea pe care o avem faţă de UE, să înţelegem că avem şi drepturi, şi responsabilităţi în comun”.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE
Celălalt partid al coaliției de guvernare, PSD, preferă să lucreze cu alte arme împotriva referendumului pe justiție. Deși nu și-a îndemnat simpatizanții să nu voteze la referendumul din 26 mai, social-democrații au altă strategie.
Premierul Viorica Dăncilă a confirmat existența unui proiect de OUG care îi va interzice președintelui să se implice în campania pentru referendum. Șefa Guvernului a spus că actul normativ ar putea fi adoptat chiar în ședința Guvernului de miercuri, 8 mai.
Premierul Dăncilă nu a vrut să ofere prea multe detalii despre acest act normativ. A insistat că nu a citit proiectul și că se află încă în faza în care se stabilește forma finală a acestuia. Asociațiile neguvernamentale atrag, însă, atenția că proiectul are rolul de a împușca doi iepuri dintr-o lovitură.
Una dintre prevederi îi va interzice președintelui Iohannis să se implice în campania pentru referendum. Cea de-a doua va crește cvorumul necesar validării.
O primă reacție a avut și președintele Klaus Iohannis pe acest subiect.
„Eu sunt un adversar declarat al modificărilor legislative în prag de alegeri. De regulă, pesediştii fac aceste lucruri tocmai pentru a crea pentru ei un oarecare avantaj sau pentru a crea pentru adversarii lor un dezavantaj. Sper să se abţină Guvernul de la orice modificare legislativă care nu este pur tehnică şi necesară pentru bunul mers al alegerilor”.
Klaus Iohannis, președintele României