Primul oraș din Ucraina care poate fi invadat de ruși. Decizia majoră este la Vladimir Putin

de: Bișinicu Andreea
22 12. 2021

Românii sunt în alertă, după ce conflictul politic dintre Ucraina și Rusia continuă la granițele statului ucrainean. Un reporter român trimis la Kiev vorbește despre pericolul real din inima țării vecine cu România. Care este primul oraș ucrainean ce ar putea fi invadat de ruși. Mărturisirile jurnalistei sunt incredibile.

Orașul ucrainean ce ar putea fi invadat de Rusia

Joi, 16 decembrie, Parlamentul European a blamat desfășurarea amplă de militari ruși la granița cu Ucraina. Oficialii Uniunii au cerut regimului condus de Vladimir Putin să-și retragă imediat forțele armate și să înceteze amenințările la adresa țării vecine.

Aflat la doar 18 kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina, orașul Mariupol ar putea deveni prima localitate invadată de militarii ruși. Zona este securizată de către oamenii legii din Ucraina, iar accesul pe drumuri este strict interzis.

„Noaptea 2 spre ziua 3, Ucraina| Mariupol este primul mare oraș care ar fi invadat de ruși, în cazul în care Vladimir Putin merge mai departe cu planul sau. Este la doar 18 km de granița dintre cele două state aflate în conflict.

Pe drumul care leagă orașul de celelalte localități, au fost mai multe filtre, atât ale poliției naționale, cât și ale soldaților ucraineni. Pe traseul inițial, în miezul noptii, ni s-a interzis accesul pe unul dintre drumuri pentru că ne-am fi putut trezi cu grenade aruncate din drone.

Soldații nici nu ne-au lăsat să filmăm pentru că ne-au cerut să părăsim rapid zona. Mariupol, potrivit localnicilor, ar fi trebuit să fie zona de conflict, dar politic s-a decis sa rămână deschis și să fie suplimentar securizat, altfel ar fi pierderi financiare prea mari.

Doar în centrul orașului au fost montate luminițe de sărbători, căsuțe cu vin fiert și cu turtă dulce. Dintr-o boxă montată în fața unui magazin se aude răsunând, sugestiv, melodia „Stayin’ alive”. Pericolul invaziei rusești este tot mai pregnant, aici oamenii cred că tot timpul a fost…”, a declarat jurnalista româncă Ionela Arcanu, pe pagina sa personală de Facebook.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea avea urmări grave

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au tot crescut în ultimele săptămâni, după ce statul rus a trimis 92.000 de soldați la granița cu Ucraina. Moscova a anexat Crimeea în 2014 și i-a sprijinit pe separatiștii din estul Ucrainei, alimentând un război care a provocat mai mult de 13.000 de victime.

Oficialii Uniunii Europene sunt pregătiți să trimită avertismente Rusiei, în cazul în care ostilitățile militare la granița cu Ucraina nu vor înceta în perioada următoare. Amenzi financiare consistente ar putea fi puse pe masă.