Cumpărarea unei noi locuințe se numără printre cele mai importante decizii din viață. Probabil, și printre cele mai costisitoare. De aceea, nu merită să arunci banii pe fereastră pe orice ți se pare atrăgător. Trebuie întotdeauna să ții cont de detalii când vrei să te muți într-o casă nouă. Află în rândurile următoare care este primul lucru pe care trebuie să îl verifici înainte de a cumpăra o locuință. De ce trebuie să ții cont înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare.
Înainte de a semna actele pentru o nouă locuință, ia-ți timp să analizezi fiecare detaliu în parte. Există surprinzător de multe proprietăți în care lucrurile merg prost, din simplul motiv că nu li s-a acordat atenția necesară la timpul potrivit.
Nereguli într-o locuință pot să fie semnalate de la prize nefuncționale, ferestre care nu se închid corect la alte probleme mai grave. Iată ce trebuie să știi înainte de a cumpăra casa la care ai visat dintotdeauna!
Primul și, poate, cel mai important lucru pe care trebuie să te asiguri că îl are noua locuință este locul de parcare. În zona de parcare de lângă casă sau în anexa dedicată parcării poți dispune, totodată, și de spațiu de depozitare.
În mod normal, în anunțul de vânzare ar trebui să se specifice fiecare anexă în parte a proprietății. Însă unii uită sau nu notează anumite detalii în mod intenționat. Este crucial să întrebi proprietarul locuinței și câți metri utili are, de fapt, casa în care vrei să te muți. Aceștia reprezintă suprafața din interior, fără pereți, conducte sau instalații, pe care o poți folosi în realitate, în viața de zi cu zi.
Fiindcă tot am pomenit despre conducte și instalații, înainte de a investi o mulțime de bani într-un proiect, asigură-te că știi foarte bine care este starea instalațiilor sanitare și electrice din casă. Dacă condițiile nu sunt foarte bune, în timp s-ar putea să fii nevoit să investești mulți bani pentru lucrări de reparație.
Starea clădirii este la fel de importantă ca și cea a casei în sine. Este crucial să fie realizate inspecții periodice de către specialiști, pentru a evalua starea structurii locuinței.
Un alt factor important de care depinde achiziționarea unei locuințe este orientarea casei. S-ar putea să nu-ți dai seama la început, însă modul de orientare al acesteia joacă un rol esențial. De exemplu, casele orientate spre est vor avea lumină din primele ore ale zilei până la amiază. Spre deosebire de alte locuințe, în astfel de cazuri se pot face economii mari la energie.
Nu în ultimul rând, întreabă proprietarul și despre tipul de încălzire al casei, pentru a avea o idee despre ce consum vei înregistra pe viitor. În acest fel, vei ști cu aproximație și valoarea facturilor care îți vor veni în fiecare lună.
Este posibil să existe și unele chitanțe sau taxe neplătite. Prin urmare, este recomandat să te siguri, înainte de a cumpăra o casă, că aceste lucruri sunt puse la punct.