Primul județ reintrat în scenariul roșu. Ce restricții vor fi pentru restaurante și nunți
Un județ din România este primul intrat în scenariul roșu din valul 4 al pandemiei de covid-19 de la noi din țară. Aici s-au luat deja măsuri și restricții ce pot fi aplicate începând de luni.
Județul care a depășir incidența de 3 la mie
Un județ din România se află pe primul loc privind incidența infectărilor cumulate la 14 zile, cu 3,11 cazuri la mia de locuitori, fiind primul județ care intră în scenariul roșu.
Este vorba despre Satu-Mare, care se află pe primul loc privind incidența cazurilor, urmat de județul Ilfov, cu 2,55 cazuri la mia de locuitori, Bistrița Năsăud cu 2,34, București – 2,34, Timiș – 2,30, Maramureș – 2,11, Cluj – 2,03. Toate aceste județe se află în zona galbenă.
Cele mai multe cazuri de covid-19 față de ultima raportare au fost înregistrate în București, 617, dar și în Cluj, 243, Timiș cu 199, Iași cu 188, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
La polul opus se află județe Covasna, Tulcea și Harghita, în care s-au înregistrat 24, 25, respectiv 27 de cazuri.
În acest sens, Guvernul a apropat vineri noi măsuri și restricții prin care se introduce obligativitatea prezentării certificatului digital covid-19, acolo unde incidența trece de 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie.
În județe în care incidența pe 14 zile este mai mare de 3 la mie, se instituie următoarele norme privind desfășurarea activităților, care sunt permise doar celor vaccinați anti-covid, care prezintă rezultatul unui test negativ sau care au dovada trecerii prin boală.
Iată normele adoptate:
În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu distanța de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii.
Organizarea de activități în cinematografe, instituții de spectacole sau concerte sunt permise cu public până la 50% din capacitatea maximă.
Organizarea de nunți, botezuri sau alte evenimente private se face cu un humăr de maximum 200 de persoane în interior și asigurarea de suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare om.
Cursurile și workshopurile pentru adulți se permite cu maximum 150 de persoane în interior și 200 la exterior, cu purtarea măștii de protecție.
În ce privește restaurantele și cafenele în interior și terase, capacitatea va fi de 50%, iar în privința cluburilor, barurilor și discotecilor, aici va fi doar cu o capacitate de 30%.
Activitatea operatorilor din domeniul jocurilor de noroc e permisă până la 50% din capacitatea maximă admisă.