Tinerii români luaţi de ape în Italia sunt de negăsit. Ultimele imagini cu Patrizia Cormoş, Bianca Doroş şi Cristian Molnar sunt şocante! Un martor i-a surprins îmbrăţişaţi în mijlocul puhoaielor. Apoi, în câteva minute, au fost târâţi de ape sub privirile salvatorilor neputincioşi. Se aflau acolo ca să facă fotografii, crezând că vor găsi o plajă. Nu ştiau că zona devine periculoasă când plouă torențial.
Update 2 iunie, ora 12.02. Au fost găsite trupurile fetelor Bianca Doroş şi Patrizia Cormos dispărute în apele râului Natisone din Italia. Cadavrele tinerelor se aflau în aval de mica plajă unde cei trei prieteni au fost luaţi de valuri, de-a lungul malurilor aflate la 700-1000 de metri distanţă, sub podul Orsaria. Pompierii îl caută pe Cristian Molnar, cel de-al treilea român înghițit de viitură.
Sunt 48 de ore de când tinerii români Patrizia Cormoş, Bianca Doroş şi Cristian Molnar au fost luaţi de curenţii puternici. Din păcate, autorităţile italiene nu au veşti bune.
„A doua seară de suferinţă se încheie fără nicio veste pozitivă. Mâine (n.r. – astăzi), o vom lua de la capăt cu aceeaşi energie ca şi azi (n.r. – ieri)”, a precizat primarul comunei Premariacco, Michele De Sabata.
Cu apa până la genunchi, Patrizia, Bianca şi Cristian se ţin strâns în braţe, în încercarea disperată de a face faţă viiturii:
„Se iau în braţe încercând să se încurajeze”, noteză presa locală. Însă, în câteva minute, debitul râului creşte de la 15 metri cubi pe secundă la 250!
Patrizia Cormoş (20 de ani), Bianca Doroş (23 de ani) şi Cristian Molnar (iubitul ei în vârstă de 25 de ani) sunt românii înghițiți de ape. Bianca venise recent în Italia, în vizită la părinţii stabiliţi aici. Ea și iubitul au vrut să facă o excursie la o plajă faimoasă a râului Natisone şi i-au propus și Patriziei, o studentă în anul doi la Academia de Belle Arte din Udine, născută în Italia din părinţi români, să vină cu ei.
Profesorii au doar cuvinte de laudă la adresa ei: „Era o fată foarte bine pregătită. Îi plăcea foarte mult şcoala. Pentru noi este o tragedie imensă”, a explicat Fausto Deganutti, directorul Academiei de Arte Frumoase.
În primă fază, mama fetei nu a fost de acord cu ieşirea Patriziei: „Ea avusese un examen azi. Îmi spusese: lasă-mă să merg cu ei, vom sta puţin să facem nişte fotografii. Eu i-am cerut să nu meargă, pentru că era obosită. Dar mi-a zis: nu te supăra, lasă-mă să plec. Şi până la urmă i-am zis: du-te, iubire”.
Cei trei tineri au ajuns în dreptul plajei la ora 13 şi 20 de minute, au parcat maşina cu numere româneşti şi au mers pe jos 100 de metri. În vigoare era un cod galben de ploi, iar râul începuse deja să se umfle.
„Se aflau pe cursul râului, sub podul Romano, cred că pentru a face fotografii. Şi au fost luaţi pe nepregătite. S-au urcat pe un fel de insuliţă, dar nu le-a fost de folos, pentru că au fost înconjuraţi de ape”, a susținut un martor.
Debitul râului a crescut brusc, însă Patrizia, Bianca şi Cristian şi-au dat seama prea târziu că sunt prinşi în capcană.
„Înțeleg că fetele nu știau să înoate, le era frică să traverseze înapoi, să se ducă spre casă, iar în timpul în care au stat pe gânduri, nivelul apei a urcat, a urcat, a urcat, în 25 de minute a ajuns la genunchi… apoi…”, a relatat edilul comunei Premariacco, Michele De Sabata.
Când au realizat că nu pot ajunge la mal, una dintre fete a sunat la 112. La fel a procedat şi şoferul unui autocar de copii, care i-a văzut pe tineri în pericol:
„I-am văzut panicaţi. Pentru că vedeam că nu puteau traversa acest curs de apă, pentru a se salva. Mi-au dat senzaţia că sunt în pericol şi am alertat carabinierii. Pompierii au intervenit repede, au încercat să ajungă la ei cu barca, dar nu mai era nimic de făcut”.
Ulterior, echipajele de salvare au întins o scară deasupra râului, de pe o macara mobilă. De acolo, pompierii au aruncat trei frânghii în speranţa că tinerii se vor putea agăţa. Din nefericire, la ora 14:05, au fost luați de viitură.
100 de oameni, printre care și 40 de pompieri, i-au căutat pe cursul râului, iar două elicoptere au survolat zona până la lăsarea serii. Între timp, semnalul telefonului uneia dintre tinere a fost identificat, iar ieri dimineaţă, gadgetul a fost găsit în geanta ei, adusă de curent la mal, la un kilometru distanţă de locul tragediei.
Potrivit PresaSM, Patricia locuia cu familia la Basaldella di Campoformido, la câțiva pași de Udine, și era studentă în al doilea an la Academia de Arte Frumoase Tiepolo, la cursul de Design Interior.
Bianca, absolventă de Științe Economice, locuia în municipiul Satu Mare și sosise de câteva zile din România la Udine pentru a-și vizita părinții care stau acolo. Al treilea dispărut este Cristian M., iubitul Biancăi, originar din orașul Satu Mare, unde a terminat Colegiul Național ”Doamna Stanca”. Era stabilit în Austria.