Primul primar din România achitat pentru corupție cere despăgubiri uriașe

Primul primar din România achitat pentru corupție cere despăgubiri uriașe

Mircia Gutău, edilul din Râmnicu Vâlcea, este primul primar din România care a fost achitat pentru corupție. El s-a adresat CEDO și cere despăgubiri uriașe.

Primarul Mircia Gutău a fost achitat pentru corupție prin decizia Curții Supreme. Decizia a fost luată după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că nu a avut parte de un proces corect.

Acum, statul ar putea fi bun de plată – pentru că la Tribunalul Vâlcea a fost depusă o cerere de chemare în judecată a României, potrivit Adevărul.

Pe ce se bazează edilul Mircia Gutău

România a fost sancționată de CEDO anul trecut, după ce a stabilit că primarul din Râmnicu Vâlcea a fost condamnat cu încălcarea legii. Mai exact, arăta Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, judecătorii nu i-au asigurat acestuia un proces echitabil și nu i-au asigurat dreptul la apăare.

Condamnarea definitivă pentru edilul din Râmnicu Vâlcea a venit în 2010. Atunci, primarul a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni pentru corupţie.

Mircia Gutău a fost găsit vinovat pentru luare de mită. Banii i-a primit pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren din Râmnicu Vâlcea.

Pe fond, a câştigat procesul la Tribunalul Alba Iulia şi Curtea de Apel Constanţa.   După decizia CEDO, însă, dosarul a plecat anul trecut, pentru rejudecare, la Curtea Supremă, care a decis, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, achitarea primarului. În total, 12 ani de procese pentru edilul aflat acum la al treilea mandat.

Ce despăgubiri cere primarul

Mircia Gutău a dat statul român în judecată pentru cei peste doi ani de zile petrecuți în puşcărie.

Avocatul său, Octavian Fieroiu, a depus deja chemarea de judecată la Tribunalul Vâlcea. Pentru cele 851 de zile de puşcărie, Gutău cere statului român despăgubiri morale de 10 milioane de euro şi despăgubiri materiale de 500.000 de euro.

Despăgubirile materiale reprezintă printre altele „veniturile şi beneficiile de care a fost lipsit în perioada detenţiei şi cheltuielile de judecată pe perioada celor peste 12 ani de procese”.