18 aug. 2023 | 14:28

Primăria Capitalei, măsuri de forță majoră pentru transportul public în comun . Tramvaiele în care vor fi prezenți non-stop polițiștii locali

News
Primăria Capitalei, măsuri de forță majoră pentru transportul public în comun . Tramvaiele în care vor fi prezenți non-stop polițiștii locali
Polițiști în control, în tramvaie Poză ilustrativă

O mare parte dintre mijloacele de transport public reprezintă o sursă inepuizabilă de mizerie, nesiguranță și disconfort, aspect care încurajează folosirea mașinilor personale, un dezavantaj imens pentru traficul, deja supraaglomerat al Capitalei. Pentru a îmbunătăți experiența călătorilor din mijloacele de transport public, viceprimarul Bucureștiului, Stelian Bujduveanu, a anunțat o măsură fermă în ceea ce privește prezența polițiștilor locali în anumite tramvaie.

Primăria Capitalei ia măsuri de încurajare a folosirii mijloacelor de transport ale STB

Potrivit viceprimarului Bucureștiului, agenții Poliției Locale intră în acțiune pentru un transport public mai curat și mai civilizat în București.

Astfel, pentru a se asigura de existența unui mediu mai curat și mai civilizat în tramvaiele din Capitală, s-a luat decizia ca agenții Poliției Locale să fie prezenți zilnic în tramvaiele de pe linia 32. Prin această metodă de ”pază” se urmărește respectarea regulilor și sancționarea comportamentele neadecvate.

Într-o postare pe rețelele de socializare, viceprimarul Bujduveanu a subliniat că menținerea curățeniei în mijloacele de transport este esențială pentru a oferi un mediu plăcut și civilizat pentru toți călătorii.

El a menționat și motivul pentru care s-a luat această măsură, punând accent pe numeroasele cazuri în care pasagerii nu se comportă adecvat, inclusiv mâncatul semințelor, aruncatul gunoaielor pe jos, ascultatul manelelor cu volumul la maxim sau vandalizarea stațiilor cu graffiti.

„Agenții Poliției Locale vor fi prezenți zilnic în tramvaiele de pe linia lui 32: urmează amenzi pentru călătorii care nu se comportă civilizat și nu păstrează curățenia. Am primit multe reclamații și mesaje referitoare la călători care mănâncă semințe sau își taie unghiile în mijloacele de transport public”, a scris viceprimarul în postarea sa.

Pentru a se asigura că orice abatere va fi sancționată, oficialul a făcut apel la cetățeni, îndemnându-i să sune la 021 9752 (numărul Poliţiei Locală a Municipiului Bucureşti), dacă observă nereguli.

În final, el a tras o concluzie prin care le transmite bucureștenilor, că și România poate avea condiții ca în Occident, dacă cetățenii își doresc acest lucru și respectă regulile. Vă reamintim că linia tramvaiului 32 începe de la stația „Depoul Alexandria”, situată în cartierul bucureștean Rahova și se termină la stația „Piața Unirii”. Aceasta urmează traseul Șos. Alexandriei – Calea Rahovei – Bd. George Coșbuc – Bd. Regina Maria.

„Transportul public din Bucureşti poate fi modern şi curat doar dacă fiecare călător se comportă civilizat în timpul călătoriei”, a subliniat Stelian Bujduveanu.

Nicușor Dan, despre experiența trăită în tramvaiul 32

În urmă cu o lună, edilul Capitalei a împărtășit cu bucureștenii experiența sa din tramvaiul 32, dar și din alte mijloace STB. Potrivit acestuia, confortul este inexistent, mai ales pet imp de vară, neexistând aer condiționat, problemă specifică STB de ani de zile.

„Am fost aseară, am mers cu tramvaiul 32 de la Piaţa Unirii la Chirigiu, nu era aer condiţionat. Era un tramvai care nici nu avea instalaţie de aer condiţionat”, a transmis acesta, atunci când a fost întrebat dacă folosește mijloace de transport în comun.

Acesta a dat asigurări că această problemă se va rezolva în privința autobuzelor, însă pe partea de tramvaie, lucrurile sunt mai complicate, date fiind doua situații în care vagoanele au luat foc din această cauză.

„Asta se va rezolva pe autobuze, troleibuze, în momentul în care vor veni cele 100 de troleibuze Solaris şi cele 100 de autobuze electrice.
A fost un experiment, s-a montat pe 30 de tramvaie instalaţie de aer condiţionat şi unul sau două au luat foc, deci nu a fost soluţia cea mai potrivită şi este şi foarte costisitoare”, a explicat Nicușor Dan.

Cu privire la situațiile în care mijloacele de transport dotate cu aer condiționat, nu sunt puse în funcțiune, Nicușor Dan crede că de vină ar fi șoferii STB, care aleg să facă economie pentru propriul interes.

„Este posibil ca, din anumite motive, aerul condiţionat să fie în stare de funcţionare şi el să nu fie pornit. În niciun caz nu este voinţa mea, a politicului, sau a directorului STB, să facă această economie”, a explicat primarul.