Cum plănuiește Primăria Capitalei să investească 1,4 miliarde de euro în 2019

Autor: Claudiu Surmei - 08:57, 23 apr. 2019
CGMB votează proiectul de aprobare a bugetului pe anul 2019

Consiliul General al Municipiului Bucureşti votează, marți, proiectul de aprobare a bugetului pe anul 2019. În plan sunt prevăzute fonduri în valoare de 6,8 miliarde de lei, adică 1,4 miliarde de euro. Dacă bugetul va fi aprobat, banii vor fi investiți în infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea unor străzi.

”Bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2019: peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, destinaţi atât proiectelor în derulare, cât şi stimulentelor financiare pentru tineri şi categoriille sociale vulnerabile”, se arată într-un comunicat emis de Primăria Capitalei.

Gabriela Firea: „Primăria Capitalei primește cu 20% mai puțin de la stat”

Gabriela Firea a precizat că Bugetul de care beneficiază Primăria Capitalei în 2019 este cu 20% mai mic decât suma primită de la stat anul trecut. Chiar și așa, edilul șef crede că sunt bani suficienți pentru investiții importante.

„Deşi suma previzionată a fi alocată Bucureştiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorităţi clare şi nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm, nu vom opri investiţiile în sănătate, în infrastructură sau transporturi, pentru că bucureştenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure, dotate cu aparatură ultramodernă, şosele şi străzi fără gropi, de cultură şi educaţie. Voi face tot ce îmi stă în putinţă că Primar General astfel încât bucureştenii să nu sufere din cauza acestor ajustări ale bugetului Primăriei Capitalei”, a declarat Gabriela Firea.

După ce bugetul Primăriei Capitalei pe 2019 va fi aprobat, peste 373 de milioane de euro vor merge în investiții în infrastructură, fluidizarea traficului și repararea unor artere de circulație, dar și sub formă de subvenții la STB.

„Pe lângă cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achiziţiona, într-o prima etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid şi 100 de autobuze electrice. De asemenea, se vor moderniza staţiile de tramvai, troleibuz şi autobuz, prin achiziţionarea de mobilier urban şi se vor moderniza 10 km de linii de tramvai. Pentru subvenţia STB, prin proiectul de buget, vor fi alocaţi, într-o prima etapă, 170 de milioane de euro”, anunță Primăria Capitalei.