Primăria Bacău, sumă colosală pentru bradul de Crăciun. Cât vor da pe el, în plină pandemie și criză economică

Primăria Bacău, sumă colosală pentru bradul de Crăciun. Cât vor da pe el, în plină pandemie și criză economică
Primăria Bacău, sumă colosală pentru bradul de Crăciun. Cât vor da pe el, în plină pandemie și criză economică

Primăria Bacău a solicitat, la rectificarea bugetară de luni, 20 septembrie, suma de 1,52 milioane de lei pentru a orna orașul cu ocazia Crăciunului și a Revelionului. De asemenea, celebrul brad care ar fi trebuit să fie folosit timp de mai mulți ani cu scopul de a reduce cheltuielile la bugetul local, urmează să fie înlocuit cu altul de trei ori mai scump.

Sumă record cheltuită pentru sărbătorile de iarnă

Se solicită suma de 1,524,450 lei pentru sărbătorile de iarnă la rectificarea bugetară de luni, 20 septembrie, potrivit referatului întocmit de cabinetul de specialitate al edilului municipiului Bacău. Din suma totală, două treimi sunt alocate pentru decorațiunile de iarnă.

De asemenea, 50.000 de lei vor fi cheltuiți pentru artificii, 169.000 de lei pentru plata artiștilor, iar sume mai mici pentru cadouri, ridicarea scenei sau promoții. Potrivit unul consilier din cadrul Primăriei, o mare parte din instalațiile de anul trecut s-au stricat, de aceea o mare parte din sumă este destinată decorațiunilor de iarnă.

„Suma cea mai mare este într-adevăr pentru decoraţiunile de iarnă şi ornarea unor clădiri din municipiu. Am achiziţionat instalaţii pentru a le suplimenta pe cele vechi, care în mare parte s-au stricat. Restul fondurilor sunt pentru concertele de aprindere a bradului şi Revelion şi pentru montarea brazilor, pentru că vor fi mai mulţi”, a precizat Alexandru Ciobanu, consilier în cadrul Primăriei, pentru Ziarul de Bacău.

Un nou brad de Crăciun de trei ori mai scump

La capitolul cheltuieli a fost inclus și un nou brad de Crăciun, cu toate că anul trecut a fost adus unul de la Timișoara, un brad artificial, în valoare de 33.000 de lei. Unul dintre motivele pentru care Primăria a cumpărat bradul în 2020 este că, bradul fiind unul artificial, va putea fi folosit în fiecare an.

În acest fel, se va face o economie substanțială la bugetul local. Anul acesta, se pare că economiile nu mai sunt de actualitate, iar administrația vrea un nou brad, însă nu orice brad, unul de trei ori mai scump.

„Bradul cel vechi va fi instalat în Parcul Catedralei, iar pentru centru vom lua un brad natural pe care îl vom orna. Nu vă pot răspunde eu vizavi de oportunitatea acestei achiziţii”, a mai declarat Alexandru Ciobanu.

Suma alocată în acest an este de cinci ori mai mare decât cea de anul trecut, depășind în același timp fondurile alocate din 2016 încoace. În urmă cu cinci ani, au fost alocați aproximativ 250.000 de lei pentru sărbătorile de iarnă. În anul 2017, au fost alocați 264.000 de lei, în 2018 au fost alocați 963.000 de lei și în 2019 550.000 de lei.

Anul trecut, în anul 2020, Primăria din Bacău a cheltuit peste 300.000 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.