Prima reacție a starețului din Maramureș, acuzat că a abuzat sexual o refugiată din Ucraina: „Sunt împăcat sufletește”

Prima reacție a starețului din Maramureș, acuzat că a abuzat sexual o refugiată din Ucraina: „Sunt împăcat sufletește
Starețul Agaton Oprișan, acuzat de abuzarea unei refugiate

Apar informații noi referitoare la acuzațiile făcute de o tânără refugiată din Ucraina, care a fost găzduită la mănăstirea Petrova, din Maramureș. Aceasta a recamat la Poliție abuzul sexual la care a fost supusă din partea unui bărbat care avea legătură cu instituția religioasă în cadrul căreia trebuia să primească ajutor și susținere, având în vedere contextul de război în care se află țara sa. Bărbatul pe numele căruia s-a depus plângerea vine, însă, cu un răspuns menit dă deruteze opinia publică.

Cum se apără starețul acuzat de tânăra din Ucraina

În urmă cu două zile, o tânără mămică, de 22 de ani, a mers la Poliția din Sighetu Marmației, acolo unde l-a reclamat pe starețul mănăstirii la care a fost cazată, dezvăluindu-le polițiștilor că a fost abuzată sexual de acesta.

„Ieri, 17 aprilie, poliţiştii din Sighetu Marmaţiei au fost sesizaţi prin plângere de către o femeie de 22 de ani din Ucraina cu privire la faptul că, în perioada 13-15 martie 2022, în timp ce era cazată la o mănăstire din localitatea Petrova, ar fi fost agresată sexual de către un bărbat de 55 de ani.

Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt şi a împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Maramureş.

În urma plângerii sale, polițistii au demarat o întreagă anchetă, menită să descopere adevărul, iar în cazul unor posibili vinovați, aceștia să răspundă în fața legii.

Agaton Oprişan, preotul acuzat de tânără pentru abuz sexual, a negat declarațiile făcute de aceasta, explicând că nici măcar nu a fost în incinta mănăstirii în perioada menționată de tânără. Mai mult, bărbatul susține că singurele apropieri au fost de natură religioasă „părintește”, motiv pentru care se simte împăcat și liniștit în fața lui Dumnezeu.

„Atât timp cât nu mă simt vinovat, sunt împăcat sufleteşte, ce pot să spun: eu sunt cu sufletul liniştit. Nu ştiu de ce ar fi spus aşa ceva. Mi-a zis cineva astăzi: niciun lucru bun, nicio faptă bună, nu rămâne nerăsăplătită cu rău”, a declarat bărbatul pentru Adevărul.

„Ați atins-o pe fată?”

Starețul a fost întreat dacă a atins-o pe tânăra refugiată, declarând că doar „părintește”, fără conotații de natură sexuală. Duhovnicul a mărturisit că nu a făcut avansuri niciunei femei, motiv pentru care se simte nevinovat.

„Şi ele mă cuprind pe mine, şi eu pe ele, părinteşte. Pe toate le respect, părinteşte. Eu îs liniştit că nu i-am propus la niciuna aşa ceva, eu sunt împăcat sufleteşte. Dumnezeu vede de sus. Nici nu am timp, pur şi simplu. Chiar am spus astăzi aici la băieţi (poliţişti, n.r.) că eu în data de 15 nici nu am fost acasă”, a adăugat acesta.

Potrivit ultimelor informații, tânăra s-a prezentat la spital cu probleme gastro-intestinale, fiind monitorizată de medici. Aceasta este mama unui copilaș, care a prezentat și el probleme medicale fiind internat la Spitalul Muncipal din Sighetu Marmației.

„În cursul serii de ieri (duminică, 17 aprilie 2022) a venit cu o Ambulanţă în special cu manifestări în sfera gastro-intestinală, cu diaree şi vărsături, dar problema mai deosebită a prezentat-o copilul doamnei. Acesta a fost reţinut pentru internare.

Doamna a fost investigată în serviciul nostru UPU, a primit tratament de specialitate şi nu a necesitat internare. Momentan este cu copilul în secţia de pediatrie, ca şi însoţitor”, a declarat pentru vasiledale.ro, dr. Cristian Grad, director medical Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei.

Întrebat dacă tânăra s-a prezentat la spital cu agresiuni sexuale, medicul a infirmat acest lucru, subliniind faptul că tânăra a purtat discuții lungi atât cu polițiștii, cât și cu medicii psihiatrici, rezultatul fiind unul favorabil tinerei.