Prima reacție a Simonei Halep, după ce a primit patru ani de suspendare din activitate: ”Lupta mea continuă” VIDEO

de: Beatrice Dumitru
12 09. 2023

Simona Halep a aflat verdictul în cazul de dopaj în care este implicată, după aproape un an de când a fost depistată pozitiv la US Open. Ea a fost suspendată patru ani, cea mai drastică pedeapsă. Sportiva din Constanța a avut și prima reacție după aflarea verdictului. Ce a spus aceasta.

Simona Halep, despre suspendarea primită în cazul de dopaj

Simona Halep a primit un verdict crunt în scandalul de dopaj în care este implicată. A fost suspendată patru ani, până pe 6 octombrie 2026, când va avea 35 de ani. Sportiva din Constanța are dreptul să facă recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Simona Halep a fost suspendată patru ani din tenis.

După aflarea verdictului, Simona Halep a avut o reacție surprinzătoare. Ea a spus că înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei sale și a fizioterapeutului, și-a ajustat suplimentele nutritive. De asemenea, ea mai afirmat că în aproape două decenii de tenis și sute de turnee jucate, două titluri de Grand Slam, a oferit 200 de teste de sânge și de urină pentru a depista eventualele substanțe interzise.

„Astăzi, un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru Tenis a anunțat o decizie provizorie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă.

Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de suspendare pentru patru ani”, a transmis Simona Halep prin intermediul unui comunicat oficial.

”Grupul lor de experți mi-a aflat identitatea”


Fostul lider mondial a mai explicat că într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că a comis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA). Este vorba despre un test de urină pozitiv în timpul competiției pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de pașaport biologic al sportivilor.

Citește și: Ilie Năstase, reacție furibundă după suspendarea fără precedent a Simonei Halep: ”E prea drastic”

”Am fost testată săptămânal pe durata anului 2023 după testul inițial pozitiv, toate celelalte probe au fost negative. În ciuda acestei dovezi, ITIA a adus în discuție iregularități din pașaportul său biologic.

Asta doar după ce grupul lor de experți mi-a aflat identitatea, iar doi dintre cei trei și-au schimbat dintr-odată opinia în favoarea acuzațiilor ITIA.

ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat la parametri sângelului meu – au fost timp de 10 ani în aceeași termeni. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost vreodată găsită în probele mele de sânge sau de urină, excepție făcând cea din 29 august cu roxadustat, care a fost prezentată într-un nivel extrem de scăzut”, a mai spus Simona Halep.

”Fac tot ce pot pentru a-mi reabilita numele”

Sportiva a mărturisit că este recunoscătoare că a primit verdictul după numeroase întârzieri ”nefondate și sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an”, dar că este șocată, dar și dezamăgită de decizia tribunalului.

Citește și: ”Am refuzat să cred”. Simona Halep, despre cea mai grea perioadă din viața ei, cea dinaintea audierii în cazul de dopaj

”Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele de aceste acuzații false și a mă întoarce pe teren. Intenționez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză”, a mai transmis Simona Halep.

Simona Halep, ștearsă din clasamentul WTA

Simona Halep a jucat ultimul meci în circuitul WTA pe 29 august 2022, la US Open, unde a fost eliminată în primul tur. La momentul suspendării pentru dopaj, sportiva din Constanța era pe locul 9 WTA.

Citește și: ”Este o mare lovitură, am muncit 20 de ani”. Simona Halep este devastată de faptul că o să ”dispară” din clasamentul WTA

Pe 21 august, Simona Halep ieșise din TOP 1000. Începând de luni, 11 septembrie, după actualizarea noului clasament mondial, fostul lider mondial a fost ștears complet. A pierdut și ultimele puncte, cele pe care le avea de apărat pentru participarea pe tabloul principal la US Open 2022.