În noaptea de luni spre marți, primăria Brașov a coordonat acțiunea de capturare și relocare a primelor exemplare de urși, în cadrul căreia s-au folosit două cuști – capcană. La acțiune au participat reprezentanții mai multor instituții cu atribuții privind gestionarea problemei animalelor sălbatice.
Este vorba despre o ursoaică cu trei pui, fiind aleasă pentru o primă capturare, pentru că se afla între casele din cartierul Schei. Primarul Allen Coliban a precizat că vor urma și alte astfel de exemplare care se întorc în mod repetat în zonele locuite.
„Am reuşit să capturăm prima ursoaică cu trei pui. Este o colaborare cu Garda Forestieră, specialiştii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, Direcţia pentru Monitorizarea şi Protecţia Animalelor Codlea, cu medicii veterinari. Iată că această celulă de intervenţie pentru cazurile de urs funcţionează la Braşov. (…) Am operat pentru această captură cu două tipuri diferite de cuşti. Avem în procedură de achiziţie două cuşti astfel încât să putem opera, pe viitor, cu infrastructură proprie. Până atunci, vom opera cu ajutorul celor de ICAS”, a declarat, marţi, primarul Allen Coliban.
De asemenea, acesta a menționat că ursoaica capturată nu va rămâne în apropierea orașului. Aceasta va fi recoltată, însă nu a precizat locația, deoarece așa a convenit cu administratorul fondului cinegetic.
Tanczos Barna, Ministrul Mediului, transmite că săptămâna trecută au fost emise cinci ordine de derogare. Cu ajutorul acestora a fost posibilă extragerea a cinci urși, însă alte zeci de dosare sunt în curs de actualizare.
De asemenea, Ministrul Mediului a precizat că urșii respectivi au atacat oameni care au ajuns în spital sau au distrus gospodării. Totodată, acesta a fost întrebat dacă actul normativ care stipulează intervenția în cazul atacurilor urșilor ar putea fi extinse și în afara localităților.
Acesta a răspuns, spunând că ordonanța este în dezbatere în Parlament și urmează să îi fie aduse amendamente.
„Am emis şi vom mai emite derogări în cazul exemplarelor periculoase, pentru că indiferent dacă vorbim de Ministerul Mediului sau de alte ministere, viaţa umană reprezintă o prioritate, chiar şi în cazul în care vorbim de o specie protejată sau strict protejată cum este ursul brun. (…)„Ministerul a emis ordin de derogare, nu a dat ordin să fie împuşcaţi urşii, am emis ordin de derogare prin care am făcut posibilă extragerea acelor exemplare, pentru că s-a solicitat din partea autorităţii locale şi din partea Asociaţiei de Vânătoare, pe baza acelor dosare de derogare, extragerea exemplarelor periculoase”, a declarat Tanczos Barna.