Prima (Noua) Casă 2022. Ce se întâmplă cu programul anul acesta

de: Ștefan R. Apostol
11 02. 2022

În ultimele zile, de la Ministerul Finanțelor, vin numai vești bune, mai ales pentru românii care nu dispun de sume mari. În primă fază a fost demarat programul „Rabla”, atât clasic, cât și cel pentru mașinile electrice, ce se va derula pe durata a trei ani. Pe de altă parte, Adrian Câciu anunță că în acest an se va relua și programul Prima (Noua) Casă 2022, iar sumele alocate vor fi, pentru început, la nivelul celor alocate în 2021.

Adrian Câciu a semnat continuarea programului Prima (Noua) Casă 2022

După succesul programului din ultimii ani, odată cu declanșarea crizei, totul a devenit incert, dar cu toatea astea programul s-a derulat, conform planificărilor și anul trecut. Ca urmare, s-a luat decizia la nivelul Ministerului de Finanțe, ca programul Prima (Noua) Casă 2022 să continue, ministrul Adrian Câciu anunțând semnarea documentului.

„Astăzi am semnat continuarea programului Prima Casă (Noua Casă, n.red.). Alocarea se va menţine în prima faza la nivelul de anul trecut”, a declarat Adrian Câciu.

Conform ministrului, sumele acordate programului din acest an vor fi, pentru început, la nivelul anului 2021, sume garantate de stat prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Sumele reale se ridică la aproximativ 2 miliarde de lei în prima etapă a programului.

Condiții de intrare în programul Prima (Noua) Casă 2022

Ca și în anii precedenți românii care vor să beneficieze de programul Prima (Noua) Casă 2022, vor trebui să îndeplinească anumite condiții. Suma maximă garantată prin program este de 66.500 de euro, în cazul în care valoarea locuinței este de maxim 70.000 de euro, cu un avans solicitat de 5%. În cazul în care valoarea locuinței este de 140.000 de euro, beneficiarii programului Prima (Noua) Casă 2022, vor primi maxim 119.000 de euro, dar cu un avans solicitat de 15%.

Participanții la program, trebuie să fie persoană fizică și să îndeplinească următoarele condiții:

  • a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
  • c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

 

Nu a fost anunțată, încă, data la care va începe propriu-zis programul, dar va fi anunțată după ce documentul semnat de Adrian Câciu va fi publicat în Monitorul Oficial. Dacă ținem cont de 2021, ar putea să înceapă de la începutul lunii martie.